A szeles időjárásra való tekintettel fokozott figyelemmel kell elvégezni a permetezési munkálatokat, hiszen a permetlé elsodródása számos veszélyforrást hordoz magában.

Az elkövetkezendő napokban aktuálissá válnak a szántóföldi gyomirtási munkálatok (kukorica, napraforgó, kapás növények), illetve az esőzéseket követően a megnövekedett fertőzési nyomás miatt a gombaölő szeres növényvédelmi kezelések. Az előrejelzések szerint a következő napokban rendkívül szeles időjárási körülmények várhatók, így a növényvédelmi munkákat kellő körültekintéssel kell elvégezni, hiszen a permetlé elsodródása több kockázati tényezőt is hordoz magában. A növényvédelemi tevékenység tervezésénél mindig vegyük figyelembe az időjárás-előrejelzést (várható erős szél, magas hőmérséklet és alacsony páratartalom), és szükség esetén akár elsodródást csökkentő technológia alkalmazásával végezzük a permetezéseket a reggeli, illetve az esti órákban.

Kiemelt veszélyforrás az érzékeny kultúráktól való távolság, melyet különösen a gyomirtási munkálatok megkezdése előtt kell felmérni, és a gyomirtó szer kiszórását megfelelő biztonsági távolság betartásával, kedvező időjárási körülmények között kell elvégezni. Mindig olvassuk el a növényvédő-szer csomagolásán lévő címkét, mely a biztonsági távolságok tekintetében külön előírást is tartalmazhat (pl.: felszíni vizektől való távolság).

A hormonhatású gyomirtó szereket alacsony hőmérsékleten (25oC alatt), nagy permetlé cseppek alkalmazásával, lehetőség szerint az esti órákban juttassuk ki. Nagyon fontos a permetezőgépek szakszerű beállítása, figyelembe véve a növénymagasságot és növénysűrűséget.

Az elsodródással a szomszédos kultúrákon kívül veszélyeztetjük a permetezést végző személyeket, a környéken lévő embereket, a környezetet (felszíni vizeket), lakó- és közterületeket, így a biztonságos, körültekintő kijuttatás rendkívül fontos. A gazdasági növények kezelése a virágbimbó feslésétől a virágszirmok lehullásáig terjedő időszakban (virágzásban) méhekre kifejezetten veszélyes vagy kifejezetten kockázatos növényvédő szerrel tilos. A tilalom a virágzás idején kívül is érvényes, ha a táblát vagy annak környékét tömegesen virágzó, mézelő növények borítják, vagy ha a gazdasági növényt a méhek egyéb okból látogatják.

A gazdasági növényt a virágzása vagy a fenti bekezdésben foglaltak időtartama alatt valamely károsító ellen nem jelölésköteles vagy méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szerrel lehet kezelni. Méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szer kijuttatása – amennyiben ezt a növényvédő szer engedélyokirata lehetővé teszi – kizárólag a házi méhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg és legkésőbb 23 óráig tarthat.

A permetezésről szóló részletes tájékoztatást a kapcsolódó anyagok között találják.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)