Az autókat Dr. Ugron Gáspár, az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója adta át Román István Szabolcs-Szatmár Bereg megyei kormánymegbízottnak.

Az elektromos autók átadására a Megyeháza előtt került sor, két egykori miniszterelnök, gróf Lónyay Menyhért és Kállay Miklós szobrának árnyékában. Kormánymegbízott úr beszédében elmondta, hogy Lónyay Menyhért nem ismerhette a gépkocsikat, míg Kállay Miklós korában már jelentős mennyiségű üzemanyag fogyott az utakon. Az elmúlt évtizedek fejlődésének eredménye az elektromos autó, melyből két darab Volkswagen e-Golf a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal szolgálatába áll. Kormánymegbízott úr megemlítette, hogy a hivatal flottájában 116 gépjármű van. Eddig nem rendelkeztünk modern, károsanyag-kibocsájtás nélkül működő elektromos autókkal, most pedig egyből kettőt is használatba állíthatunk. A tervek szerint az egyik a Nyíregyházi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához kerül, míg a másik a Kormányhivatal napi postáját hordja majd ki, hozzájárulva Nyíregyháza légszennyezésének csökkentéséhez.

Román István hangsúlyozta: A kormányzat is felismerte az elektromos autók fontosságát, állami támogatás és adókedvezmény járhat az elektromos autókhoz. Nyíregyházán több helyen is rendelkezésre áll töltési lehetőség az elektromos autók számára, s a jövőben további töltőpontokat telepítenek.

Kormánymegbízott úr beszédének végén megköszönte a Nemzetgazdasági Minisztérium és az e-Mobi Elektromobilitás Kft. közreműködését.

Dr. Ugron Gáspár ügyvezető igazgató felszólalásában elmondta, hogy a közeljövőben 84, tisztán elektromos meghajtású autó kerül az ország kormányhivatalainak, és más, állami fenntartású intézményeinek használatába. A Jedlik Ányos cselekvési tervre utalva felidézte, hogy az elkövetkezendő időszakban az állami flotta fokozatosan további elektromos autókkal bővül majd, emellett az országos töltőhálózatot is folyamatosan fejlesztik, nem túl távoli cél a 300 töltőállomás kiépítése. Az elektromos autózás előnyei mellett az ingyenes parkolási lehetőséget, a kedvezményes díjakat említette.

A beszédek elhangzása után az ügyvezető igazgató átadta az elektromos autók kulcsait, majd kormánymegbízott úr vezetésével próbakörre került sor.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)