Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1948. április 7-én az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) intézményeként kezdte meg működését, a nemzetközi egészségügyi tevékenység irányítása és összehangolása, valamint a környezet aktív védelme érdekében. Működése azon az elven alapul, hogy minden embernek biztosítani kell a lehető legmagasabb szintű egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést.

Az Egészségügyi Világnap rávilágít az univerzális egészségügyi ellátottság fontosságára és az általa nyújtott előnyökre. Egyes országok már jelentős előrehaladást értek el az univerzális egészségügyi ellátottság felé, azonban a világ lakosságának a fele még mindig nem fér hozzá a szükséges egészségügyi szolgáltatásokhoz. A legutóbbi felmérésekből kiderül, hogy amennyiben az országok elérik a Fenntartási Fejlesztési Célok /Sustainable Development Goals/ keretében, 2015-ben meghatározott célkitűzéseket, 2023-ig további egy milliárd ember élvezheti az univerzális egészségügyi ellátottság előnyeit.

A 2018. évi Egészség Világnap szlogenje: „Egészség Mindenkinek”. Az Egészségügyi Világszervezet által meghirdetett világnapi kampány témája az „Univerzális egészségügyi ellátottság: mindenki, mindenhol”. A WHO az elmúlt évtizedek során érvényesülő célkitűzéseinek megfelelően, jelenleg is támogatja a világ országait az Univerzális Egészségügyi Ellátottság /Universal Health Coverage/ felé való elmozdulásban. Tekintettel arra, hogy a tapasztalatok újra és újra bebizonyították, hogy az univerzális egészségügyi ellátottság akkor érhető el, ha erős a politikai akarat, a 70. évforduló alkalmából a szervezet arra szólítja fel a világ vezetőit, hogy teljesítsék az általuk 2015-ben tett ígéretet, mely szerint elfogadják a fenntartható fejlődési célokat, és konkrét lépésekkel, elkötelezik magukat az emberek egészségének előmozdítására. Ez azt jelenti, hogy mindenki, mindenhol hozzáférhet az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz, anélkül, hogy anyagi nehézségekkel szembesülne.

Az aktuális év folyamán szervezet kampányokkal a WHO arra törekszik, hogy ösztönözze, motiválja és irányítsa az univerzális egészségügyi ellátottságban érintett országokat és a további univerzális egészségügyi ellátottság felé irányuló kötelezettségvállalások megkötését:

  • Inspirálás – kiemelve a döntéshozók hatalmát a nemzet egészségének átalakítására, izgalmas és ambiciózus kihívásként, felhívást intézve a döntéshozók felé arra, hogy részesei legyenek a változásnak.
  • Motiválás – példák megosztásával az univerzális egészségügyi ellátottság felé haladó országok jó gyakorlatairól, bátorítva a többi országokat is arra, hogy megtalálják saját útjukat.
  • Útmutatás – a strukturált szakpolitikai párbeszédek kialakításához szükséges eszközök biztosításával az univerzális egészségügyi ellátottság belföldi előmozdítása vagy az ilyen erőfeszítések további országokban történő támogatása (például a szolgáltatási ellátottság bővítése, a szolgáltatások minőségének javítása és a zsebpénzes kifizetések csökkentése).


Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója szerint az egészséget érintő fenntartható fejlődési célok megvalósítása érdekében az Egészségügyi Világszervezetnek fel kell készülnie az országok sajátos igényeik alapján történő, teljes körű technikai segítségnyújtásra és törekednie kell a gyermekbénulás, a HIV/AIDS, az elhanyagolt trópusi betegségek, valamint az anyák és a gyermekek egészsége területén elért sikereinek fenntartására. Figyelembe véve, hogy a megfelelő gyógyszerekhez, vakcinákhoz és diagnosztikához való hozzáférés elengedhetetlen összetevője az univerzális egészségügyi ellátottságnak, kiemelkedően fontosnak bizonyul a vakcinák gyorsabb előminősítését, az alapvető gyógyszerek biztosítását és a diagnosztikai listák összeállítását érintő tevékenység. Ráadásul az univerzális egészségügyi ellátottság nemcsak a háziorvosi ellátásra vonatkozik, hanem az egészség előmozdítása és megelőzése mellett magában foglalja a szélesebb körű közegészségügyi megközelítést is. Az egészségügyi rendszerben az integrált közösségi szerepvállalással rendelkező erős alapellátási platform az univerzális egészségügyi ellátottság gerincét képezi.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály az Egészségügyi Világszervezet által megfogalmazott elvárások széleskörű terjesztésével járul hozzá a világnap alkalmával elindított kampány támogatásához.

(Népegészségügyi Főosztály)