Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1987-től kezdődően minden év május 31-én meghirdeti a Dohányzásmentes Világnapot, melynek aktuális témája: „Dohányzás és szívbetegség”. A WHO és partnerei a világnapi rendezvények által kívánják felhívni a figyelmet a dohányzás okozta egészségi és egyéb kockázatokra, valamint a dohánytermékek fogyasztásának visszaszorítását elősegítő beavatkozások szorgalmazására.

A 2018. évi „A dohányfüst károsítja a szívét - válassza az egészséget, a dohányzás helyett!” elnevezésű kampány a tudatosság növelésére irányul a következő témakörökben:

- a dohányzás és a szív-érrendszeri, illetve más keringési rendszeri megbetegedések közötti kapcsolat – beleértve a stroke kialakulását – is, amelyek együttesen, világszinten vezető halálokok;
- lehetséges tevékenységek és intézkedések, amelyeket a célközönség – beleértve a kormányokat és a lakosságot is – tehet a dohányzás okozta szív- és érrendszeri kockázatok csökkentése érdekében.

Az aktuális Dohányzásmentes Világnap céljai egybevágnak számos világszintű kezdeményezéssel és lehetőséggel, amelyek a dohányzás terjedésével kapcsolatos népegészségügyi hatások kezelésére irányulnak világviszonylatban, különös tekintettel a sok millió emberi életre és szenvedésre. Ezen akciók közé tartoznak a WHO által támogatott „Global Hearts and RESOLVE” kezdeményezései is, amelyek célja a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás csökkentése, az ellátás javítása, valamint támogatása az ENSZ Közgyűlés 3. magas szintű, a nemfertőző betegségek megelőzésével és visszaszorításával foglalkozó találkozóját.

A Dohányzásmentes Világnap 2018-ban a dohányzás szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt hatásaira fog összpontosítani világszerte. A dohányzás jelentős kockázati tényező a szívkoszorúér-betegségek, a stroke és a perifériás érbetegségek kialakulásában. Annak ellenére, hogy jól ismertek a dohányzás szív- és érrendszerre gyakorolt ártalmai és elérhetőek a halálozások és megbetegedések csökkentésére irányuló lehetőségek, nem kellően ismert a nyilvánosság szélesebb köreiben, hogy a dohányzás a szív- és érrendszeri betegségek egyik legfőbb oka.

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte több ember halálát okozzák, mint bármely más halálok, továbbá a dohányzás és a környezeti dohányfüstnek való kitettség (passzív dohányzás) az összes szív- és érrendszeri betegség okozta halálozás körülbelül 12%-éárt tehető felelőssé. A szív- és érrendszeri betegségek második legfontosabb oka – a magas vérnyomás után – a dohányzás.

A dohányzás globális elterjedése következtében évente több mint 7 millió ember hal meg, akik közül közel 900.000 nem dohányzó, így a környezeti dohányfüstnek való kitettség következményeibe hal bele. A világszinten több mint 1 milliárd dohányzó közel 80% -a él az alacsony és közepes jövedelmű országokban, ahol a dohányzás okozta megbetegedések és a halálozás terhei a legsúlyosabbak.

A WHO MPOWER intézkedései összhangban vannak a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményével (WHO FCTC), így a kormányok felhasználhatják ezeket a dohányzási gyakoriság csökkentésére és a nemfertőző betegségek megelőzésére. Ezek az intézkedések magukban foglalják a következőket:

• A dohányzási szokások és a rászokás megelőzését szolgáló politikák monitorozása;
• Védelem a dohányfüstnek való kitettségtől a zárt terek, a munkahelyek és a tömegközlekedés teljes mértékben füstmentessé alakításával;
• Segítségnyújtás a dohányzás abbahagyásához (költségtámogatott, lakossági szintű támogatás, beleértve az egészségügyi szakemberek által nyújtott tájékoztató tanácsadást és a nemzeti szinten díjmentesen hívható leszokás támogató telefonvonalakat);
• Figyelemfelhívás a dohányzás veszélyeire az egységes csomagolás és/vagy a nagyméretű képes egészségvédő figyelmeztetések bevezetésével az összes dohánytermék csomagolásán, továbbá hatékony dohányzásellenes tömegkommunikációs kampányok bevezetése a dohányzás és környezeti dohányfüstnek való kitettség ártalmairól;
• A dohányreklámozás, promóció és szponzorálás átfogó tilalmának végrehajtása;
• A dohánytermékekre kivetett adók emelése és ezen keresztül azok kevésbé megfizethetővé tétele.

A 2018. évi Dohányzásmentes Világnap arra irányul, hogy:
• kiemelje a kapcsolatot a dohánytermékek használata és a szív-érrendszeri betegségek között
• növelje a lakossági tudatosságot a dohányzás és a környezeti dohányzás kardiovaszkuláris egészségre gyakorolt hatásairól
• lehetőséget adjon a nyilvánosság, a kormányok és minden más szerv számára, hogy vállaljanak kötelezettséget a kardiovaszkuláris egészség támogatására azzal, hogy megóvják az embereket a dohánytermékek használatától.
• ösztönözze az egyes országokat arra, hogy erősítsék meg a WHO FCTC-ban szereplő, bizonyítottan hatásos MPOWER dohányzás-ellenőrzési intézkedések bevezetését.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, csatlakozva az Egészségügyi Világszervezet által elindított kampányhoz, arra kéri a megye lakosságának dohányzó tagjait, hogy a Dohányzásmentes Világnap alakalmával szenteljen külön figyelmet a saját- és közvetlen környezetűk dohányfüst menteségére, valamint ezen a napon ne gyújtsanak rá, és ha ez sikerült, akkor másnap és később sem gyakorolják ezt a káros szenvedélyüket.

Készítette:
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Főosztály

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály)