Nyaranta a diákok jelentős része végez valamilyen munkát tanulmányai, akár nyaralás vagy más szórakozás finanszírozása céljából.

A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítésére a korábbi évekhez hasonlóan a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkára által meghirdetésre került a „Nyári diákmunka” központi munkaerő-piaci program. A program - prevenciós jelleggel - már diákkorban elő kívánja segíteni a fiatalok munkához jutását.A diákmunka népszerűsítésének céljából Román István kormánymegbízott úr és dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő ellátogattak  a Nyíregyházi- Kertvárosi Református Egyházközség István Szeretetotthonában, ahol megtekintették az ott folyó diákmunkát.Román István kormánymegbízott úr elmondta a „Nyári diákmunka” programban a 16-25 év közötti nappali tagozatos diákok vehetnek részt 2018. június 18 - augusztus 31. között.
A 2018. évi program két pillérre épül, önkormányzati diákmunkára, valamint idén először mezőgazdasági és vendéglátási diákmunkára.  A programhoz csatlakozás előfeltétele, hogy a munkaviszony kezdete előtt a nappali tagozatos diák a lakó,- vagy tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályára befáradjon annak érdekében, hogy a programba vonásának előfeltételét jelentő regisztrációja megtörténhessen. Ehhez magával kell vinnie személyes okmányait, érvényes diákigazolványát, vagy annak az iskolai tanulmányok befejezése miatti visszavonásakor kiadott iskolalátogatási igazolást, valamint az adókártyáját.A munkáltatóknak (mindkét pillér esetében) is a járási hivatalok foglalkoztatási osztályán kell a tervezett foglalkoztatás megkezdése előtt munkaerő-igényt, illetve kérelmet benyújtaniuk.A megyében jelenleg 3200 fiatal dolgozik a program keretében, amely remélhetőleg folyamatosan bővülni fog.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)