A Hierotheosz Egyesület által Működtetett Civil Információs Centrum szervezett Információs és Partnerségi napot Nyíregyházán december 12-én, kedden. Az eseménynek a Megyeháza Bessenyei terme biztosított helyszínt.

Szükség is volt a nagy teremre, mivel számos civil szervezet képviselője jelent meg az Információs és Partnerségi napon. A megjelenteket Román István kormánymegbízott köszöntötte. Köszöntőjében elmondta, hogy nem idegen számára a civil szervezetek élete, mivel munkája során már többször dolgozott együtt különféle civil szervezetekkel. A megjelentek nagy száma is azt bizonyítja, hogy komoly civil élet zajlik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Példaértékűnek nevezte a Kormányhivatal és a civil szervezetek közötti együttműködést. Példaként a közfoglalkoztatási programot említette. A kulturális közfoglalkoztatásban a Kormányhivatal azért is vállal komoly szerepet, mert így a foglalkoztatottak számának emelkedése mellett megvalósul a megye értékeinek felkarolása is.  Köszöntőjének végén örömét fejezte ki, hogy ilyen sok pályázaton nyernek a megyei civil szervezetek.

Szabó István, a Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, hogy ők is partnerek a megyei civil szervezetek működésében. A kormány támogatásáról biztosította a civilek képviselőit. Személy szerint üdítőleg hat rá a civil szervezetek által képviselt másfajta gondolkodásmód, melyet a jobbító szándék vezérel.

Az Információs és Partnerségi nap meghívott vendége Fülöp Attila, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár volt, az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Előadásában beszélt a civil szervezetek általános társadalmi megítéléséről, a köztudatban elfoglalt helyükről. A civil szervezeteket olyan társas helyként definiálta, ahol a különböző közösségekhez tartozók szabadidejükből áldoznak a közös cél elérése érdekében. A KSH adatai szerint Magyarországon több mint 62 000 alapítvány és egyesület működik. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kiemelkedik, mivel 28 000, vagyis az ország civil szervezeteinek közel fele nálunk található. Bemutatta a Civil Információs Centrumok országos hálózatát, mely a civil szervezetek számára nyújt térítésmentes szolgáltatást, mint például tanácsadás, rendezvények szervezése, külhoni kapcsolatok fejlesztése, közfoglalkoztatás támogatása.

Beszámolójának végén a jövő lehetőségeiről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a kormány december 15-től újabb 2,8 milliárd Ft-os forrást biztosít, melyet az öt Kollégium között egyenlő arányban osztanak szét. Emellett a kormány a jogszabályok egyszerűsítésével is próbálja a civilek munkáját könnyíteni.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)