Orbán Viktor miniszterelnök úr a Magyar Közlöny 2018. évi 92. számában megjelent miniszterelnöki határozat értelmében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Román Istvánt nevezte ki kormánymegbízottá július 1-jei hatállyal a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal élére.

A kinevezési ünnepségre június 26-án került sor az Országház Vadásztermében, ahol a kormányfő ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar állam legjobban működő szerve a középszintű közigazgatás. Az állam gyakorlati találkozási pontja az emberekkel leginkább a közigazgatáson, azon belül is a kormányhivatalokon keresztül valósul meg, ezért az ottani lelkiismeretes és színvonalas munkavégzés az állam egészének működéséről ad képet a polgároknak, így elkerülhetetlen annak megfelelő kidolgozása.   A miniszterelnök felidézte, 2010-ben az volt a céljuk, hogy újragondolják a magyar állam szerepét és egy logikusan felépített érthető és elérhető közigazgatási rendszert álmodtak meg, amely segíti az állampolgárt az ügyei intézésében. Ehhez meg kellett újítani a teljes jogrendszert, meg kellett erősíteni a közbiztonságot, és át kellett alakítani a közigazgatást-kormányhivatalokat kellett létrehozni és visszaállítani a járási rendszert, amelyek koordinálják a helyi és megyei ügyeket.

A kormánymegbízotti körben csak egy helyen, Jász-Nagykun-Szolnok megyében történt változás, miután a korábbi kormányhivatal-vezetőt, Kállai Máriát országgyűlési képviselővé választották.

Így Berkó Attilát Jász-Nagykun-Szolnok megyei, Demeter Ervint Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, György Istvánt fővárosi, Harangozó Bertalant Vas megyei, Horváth Kálmánt Tolna megyei, Horváth Zoltánt Baranya megyei, Juhász Tündét Csongrád megyei, Kancz Csabát Komárom-Esztergom megyei, Kovács Ernőt Bács-Kiskun megyei, Neszményi Zsoltot Somogy megyei, Pajtók Gábort Heves megyei, Rácz Róbertet Hajdú-Bihar megyei, Román Istvánt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, Sifter Rózsát Zala megyei, Simon Lászlót Fejér megyei, Szabó Sándort Nógrád megyei, Széles Sándort Győr-Moson-Sopron megyei, Takács Árpádot Békés megyei, Takács Szabolcsot Veszprém megyei, Tarnai Richárdot pedig Pest megyei kormánymegbízottá nevezték ki.

A kinevezett kormánymegbízottak mellett az ünnepségen részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár, Biró Marcell, a Miniszterelnöki Kormányiroda vezetője és Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)