Nem csak a tél beköszöntével kell felkészíteni a gépjárműveket a hideg időjárásra, hanem tavasszal is fontos a visszaállás a jó időre. A gumik cseréje mellett fontos az alapos tisztítás, a rideg tél utáni állapotfelmérés és a megfelelő tisztítás is, a gépjármű megfelelő állapotának megőrzéséhez és fenntartásához.

Éppen a Nyíregyházi Járási Hivatal, Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya mobil műszaki vizsgaállomásával végzett vizsgálatokkal támogatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság által szervezett tavaszi átállást segítő közlekedésbiztonsági családi napot 2018. április 7-én Nyíregyházán, a Nyír Plaza parkolójában. A rendezvény legfőbb célja az volt, hogy az autósok közvetlenül szakemberektől kapjanak segítséget a járművek tavaszi felkészítéséhez is, ahogyan arra a tél beköszöntével is lehetőséget biztosítottak a szakemberek, szintén egy  közlekedésbiztonsági családi nap keretében.
A rendezvényen a rendőrök nyári ablakmosó folyadékkal töltötték fel a gépkocsikat és ellenőrizték a világítóberendezéseiket. A Kormányhivatal szakemberei pedig a mobil műszaki vizsgaállomáson díjmentesen vizsgálták meg az érdeklődők járműveinek fék berendezéseit és a futóműveit.

Jellemző hiányosságok:

Fékberendezés hiba:   6
Világító és jelzőberendezés hiba: 7
Ablaktörlő berendezés hiba:  1
Gumiabroncs hiba:   2

További műszaki hiányosságként előfordultak még repedt szélvédők, rögzítetlen akkumulátorok, valamint motorhibára utaló jelzést adó diagnosztikai (MIL) lámpák.

Az átállást segítő akcióban 31 autós élt az ingyenes átvizsgálás lehetőségével, ebből 7 gépkocsi korlátozottan, és ugyancsak 7 gépkocsi egyáltalán nem feleltek meg a közúti közlekedés műszaki követelményeinek.

Bízva a családi nap sikerességében és az egyre növekvő érdeklődésben, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal, Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának szakemberei remélik, hogy a jövőben még több autósnak nyújthatnak segítséget a gépjárművek téli és tavaszi felkészítésében.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)