2017. október 9-én Román István kormánymegbízott, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság elnöke is részt vett a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által szervezett ár- és belvízvédelmi művek éves felülvizsgálatán.

A hétfői napon a 07.05. számú Szatmárcseke-Olcsvaapáti és a 07.06. számú Magosliget-Tiszakóródi árvízvédelmi szakaszok bejárására került sor, melynek keretében a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei és Román István, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke ellenőrizték és értékelték a védművek állapotát. A felülvizsgálat kiterjedt a töltéstest, a töltéskorona, a töltéstartozékok, a töltést keresztező műtárgyak (zsilipek), a gyeptakaró, a véderdők, a gátőrházak, a védelmi központok, a hullámtér, a védelmi szervezet, a védelmi tervek ellenőrzésére is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 3 nagy projekt keretében, mintegy 47 milliárd forint értékben zajlanak az emberek biztonságának, valamint az épített és a természetes környezet védelmében vízügyi beruházások az árvíz által leginkább veszélyeztetett területeken. A korábbi évek során többször is megtapasztalhattuk a ránk zúduló ár erejét, éreztük a veszélyt, a problémát, melyet a levonuló árhullámok okoztak. Mindhárom beruházás azt a célt szolgálja, hogy nagyobb biztonságban élhessenek családjaink, szeretteink, és a javak, amiért megdolgoztunk.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)