Nagyszőlősön, 2017. október 6-án tartotta ünnepi megemlékezését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség. A báró Perényi Zsigmond, Ugocsa vármegye mártírhalált halt főispánjának a szobránál tartott rendezvényen ünnepi beszédet mondott Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja.

Román István ünnepi beszédében az 1849-es Függetlenségi Nyilatkozatból idézve tisztelgett báró Perényi Zsigmond emlékezete előtt. Abból a Függetlenségi Nyilatkozatból, melyet a „rendíthetetlen hazafi, a talpig magyar főnemes” is ellátott kézjegyével.

Beszédében Román István reményét fejezte ki, hogy az ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatban gyors, a magyarság számára megnyugtató megoldás születik.

A kormánymegbízott az aradi vértanúkra, a szabadságharc hőseire emlékezve kiemelte, "… emlékeznünk kell a mártírokra, akik szembenéztek a halállal is, ha a haza azt kívánta. Emlékeznünk kell az elüldözött, hontalanná vált hősökre, a börtönökbe zárt szenvedőkre. Ők azok, akiknek szenvedése megváltotta a magyar szabadság eszméjét, ők azok, akiknek példájából tanulva ma felemelt fejjel vállalhatjuk magyarságunkat.”

Barta József, az ünnepséget szervező Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, a Kárpátalja megyei tanács első elnökhelyettese arra emlékeztetett, hogy a magyar nép szabadságszerető, amit történelme során többször is bizonyított. "Ma is szabadságharcot kell folytatnunk: nekünk, kárpátaljai magyaroknak azért kell küzdenünk, hogy megőrizzük a szabad döntés jogát, hogy milyen oktatási nyelvű iskolába írassuk be gyermekeinket" - mutatott rá.

Az ünnepi megemlékezés zárásaként Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott elhelyezte az emlékezés virágait báró Perényi Zsigmond szobránál.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)