Az Egészségügyi Világszervezet /WHO/ által 1988-ban kezdeményezett, akkor még úttörőnek számító, első HIV/AIDS prevenciós egészségügyi kampány megünneplése fontos részét képezi a 2018. december 1-jén, az AIDS elleni küzdelem Világnap 30. évfordulója alkalmából szervezett rendezvényeknek.

A 2018. évre megfogalmazott szlogen: „Ismerje meg HIV státuszát /Know your HIV status/” keretében a WHO arra szeretné felhívni az emberek figyelmét, hogy az AIDS-válság területén történt jelentős előrelépés ellenére (ma négy HIV-fertőzött emberből, három ismeri fertőzöttségi állapotát), a HIV-teszt alapvető fontosságú a kezelés kiterjesztése, valamint annak biztosítása érdekében, hogy minden HIV-fertőzött ember egészséges és produktív életet élhessen. Sajnálatos módón a megbélyegzés és a megkülönböztetés még mindig megakadályozza az embereket a HIV-teszt elvégzésében, így a HIV-fertőzöttek jelentős részének tesztelése csak a betegség tüneti megjelenését követően történik meg.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint a világon megközelítőleg 37 millió HIV-fertőzött ember él, akik közül 9,4 millióan még nem ismerik HIV-fertőzöttségi állapotukat. A nemzetközi éves jelentések szerint 2017-ben 1,8 millió új HIV-fertőzöttet regisztráltak világszerte. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály által, 2018. szeptember 30-án közétett adatok alapján 2018-ban 161 új esetett regisztráltak Magyarországon, ezzel 3.728-ra emelkedett a hazánkban eddig regisztrált HIV-fertőzöttek száma, akik közül 45 fő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéi lakosként szerepel a nyilvántartásban.

A HIV kórokozóval való megfertőződés legelterjedtebb útjai:

  • Nemi kapcsolat – a legjobb módszer a megelőzés. Ez esetben legfontosabb a megfontolt partnerválasztás, kerülendő a veszélyeztetett csoportok tagjai (gyakori partnert cserélgetők, prostituáltak, kábítószer-élvezők, homoszexuálisok, vagy egyes külföldi állampolgárok, ahol magasabb az előfordulási arány). A két legjobb módszer az elkerülésre tehát a tartós és hűséges párkapcsolat, valamint a gumióvszer használat.
  • Fertőzött vér – vérrel, vérkészítménnyel. Magyarországon 1986 óta HIV vírusra is ellenőrzik a véradóktól levett vért. A kábítószer használóknál azonban nagyon gyakori a közös tűhasználat, mely fertőzéshez vezethet. Európában ez a leggyakoribb terjedési mód az Egészségügyi Világszervezett adatai szerint.
  • Fertőzött anya útján (méhen belüli élet, anyatej, szülés közben) – összességében az újszülöttek 30-50%-a kapja el a vírust a fertőzött anyától.


Szerencsére az AIDS betegség kialakulásához vezető kórokozó nem tartozik az ellenálló vírusok közé, a szervezetből kikerülve hamar elpusztul, így az egyszerű fertőtlenítőszerekkel (pl. háztartási hypo) történő beszennyezett felületek fertőtlenítésével könnyen megsemmisíthető. Ennek értelmében az alábbiakban felsorolt események során az AIDS betegség kialakulását okozó vírus terjedése elméletileg kizárható:

  • emberek közötti mindennapi kapcsolat során pl. kézfogás, simogatás, puszi,
  • tárgyak érintésével pl. szék, buszkapaszkodó (ha nincs rajta vér, váladék),
  • cseppfertőzéssel, amikor egy AIDS beteg ember ránk köhög, vagy tüsszent,
  • uszoda, strand,
  • ízeltlábú állatok csípésével vagy háziállatok harapásával, marásával.

A HIV-fertőzöttség korai megállapítása nem csak az érintett személy egészsége szempontjából fontos, hanem jelentősen csökkenti a fertőzés továbbadásának esélyét. Ezért is érdemes élni, az akár anonim módon is elvégezhető HIV-teszt lehetőségével, mert az időben kiszűrt, a gyógyszerét rendszeresen szedő, fizikai és mentális egészségére, illetve életmódjára odafigyelő, bizonyos feltételeket betartó HIV-fertőzött ember ugyanannyi ideig élhet, mint a nem fertőzött társai.

Az AIDS elleni küzdelem Világnapja alkalmából 2018. december 1-én, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, középiskolai kortárssegítők bevonásával, figyelemfelkeltő programot szervez a Nyíregyháza Megyei Jogú Város központjában található Nyír Plaza Bevásárlóközpontban, mely során a HIV/AIDS témájával foglalkozó, ismeretterjesztő kérdőívek és píros szalagok kiosztásával célunk a világnap üzenetének és az összefogás fontosságának széleskörű közvetítése.

(Népegészségügyi Főosztály)