Az Egészségügyi Világszervezet /WHO/ kezdeményezésére már több mint három évtizede minden év december első napján tartják az AIDS elleni küzdelem Világnapját, melynek középpontjában a figyelemfelkeltés és szolidaritás áll. A 2017. évre megfogalmazott szlogen: „Mindenki számít /Everybody counts/” keretében a WHO támogatja a biztonságos, hatékony, minőségi és megfizethető kezeléshez való hozzáférést, beleértve a gyógyszereket, a diagnosztikát és más egészségügyi termékeket, valamint az egészségügyi ellátás és a finanszírozási kockázatoktól való védelem biztosítását minden rászoruló számára.

Az AIDS /szerzett immunhiányos tünetegyüttes/ 1981. december 1-jétől került bejegyzésre különálló betegségként, viszont a HIV /Humán Immunodeficiencia Vírus/ kórokozó terjedésének menete egészen az 1959. évig vezethető vissza. A legtöbb tudós szerint a HIV kórokozó a XX. század első felében jelent meg Fekete-Afrikában, néhány sporadikus eset formájában, azonban napjainkban már pandémiás jellegűnek tekinthető. Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint a 2016. év végén 36,7 millió HIV fertőzöttet tartottak számon, akik közül 20,9 millióan a 2017. év közepéig antiretrovirális kezelésben részesültek. Az Országos Epidemiológiai Központ 2017. március 31-én kiadott Epidemiológiai Információs Hetilap /Epinfo/ 24. évfolyam 12. számában közétett adatok alapján a 2016. év során 228 új esetett regisztráltak Magyarországon, ezzel 3.344-re emelkedett a hazánkban eddig regisztrált HIV-fertőzöttek száma, melyből 40 fő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéi lakosként szerepel a nyilvántartásban.

Az AIDS elleni küzdelmet összehangoló ENSZ ügynökség /UNAIDS/ 2017. október 6-án elindította az egészséghez való jogra fókuszáló: „Az én egészségem, az én jogom /My Health, My Right/” világméretű prevenciós kampányt (www.unaisd.org), mely célja feltárni azokat a kihívásokat, amelyekkel a világ minden tájáról származó emberek szembesülnek a jogaik gyakorlása során. Arra ösztönzik az embereket, hogy indítsanak olyan, az egészségügyi egyenlőtlenségek eltörlését célzó mozgalmakat, amelyek során megoszthatják nézeteiket és aggodalmaikat az egészséghez való joguk biztosítását illetően.

A HIV kórokozóval való megfertőződés legelterjedtebb útjai:

  • Nemi kapcsolat – a legjobb módszer a megelőzés. Ez esetben legfontosabb a megfontolt partnerválasztás, kerülendő a veszélyeztetett csoportok tagjai (gyakori partnert cserélgetők, prostituáltak, kábítószer-élvezők, homoszexuálisok, vagy egyes külföldi állampolgárok, ahol magasabb az előfordulási arány). A két legjobb módszer az elkerülésre tehát a tartós és hűséges párkapcsolat, valamint a gumióvszer használat.
  • Fertőzött vér – vérrel, vérkészítménnyel. Magyarországon 1986 óta HIV vírusra is ellenőrzik a véradóktól levett vért. A kábítószer használóknál azonban nagyon gyakori a közös tűhasználat, mely fertőzéshez vezethet. Európában ez a leggyakoribb terjedési mód az Egészségügyi Világszervezett adatai szerint.
  • Fertőzött anya útján (méhen belüli élet, anyatej, szülés közben) – összességében az újszülöttek 30-50%-a kapja el a vírust a fertőzött anyától.

Szerencsére az AIDS betegség kialakulásához vezető kórokozó nem tartozik az ellenálló vírusok közé, a szervezetből kikerülve hamar elpusztul, így az egyszerű fertőtlenítőszerekkel (pl. háztartási hypo) történő beszennyezett felületek fertőtlenítésével könnyen megsemmisíthető. Ennek értelmében az alábbiakban felsorolt események során az AIDS betegség terjedése elméletileg kizárható:

  • emberek közötti mindennapi kapcsolat során pl. kézfogás, simogatás, puszi,
  • tárgyak érintésével pl. szék, buszkapaszkodó (ha nincs rajta vér, váladék),
  • cseppfertőzéssel, amikor egy AIDS beteg ember ránk köhög, vagy tüsszent,
  • fogorvosi, fodrász-, kozmetikai, akupunktúrás- és tetováló eszközökkel, amennyiben a fertőtlenítési utasításokat szigorúan betartják! (ugyanez vonatkozik az étkezési eszközökre),
  • uszoda, strand,
  • ízeltlábú állatok csípésével vagy háziállatok harapásával, marásával.

Az AIDS betegség korai megállapítása és kezelése nem csak az érintett személy egészsége szempontjából fontos, hanem jelentősen csökkenti a fertőzés továbbadásának esélyét. Ezért is érdemes élni, az akár anonim módon is elvégezhető AIDS szűrés lehetőségével, mert az időben diagnosztizált és megfelelően kezelt, a gyógyszerét rendszeresen szedő, fizikai és mentális egészségére, illetve életmódjára odafigyelő, bizonyos feltételeket betartó HIV fertőzött ugyanannyi ideig élhet, mint a nem fertőzött társai, valamint nem fertőz tovább.

A HIV/AIDS prevenció keretében, az újabb fertőző esetek számának csökkentése érdekében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály, Járványügyi Osztályának munkatársai a 4400 Nyíregyháza, Árok u. 41. szám alatt található anonim vérvételi helyen, hétfői napokon 13:00-15:00 óra között biztosítják az anonim HIV szűrés lehetőségét az érdeklődők számára.

Az AIDS elleni küzdelem Világnapja alkalmából 2017. december 1-én, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, középiskolai kortárssegítők bevonásával, figyelemfelkeltő programot szervez a Nyíregyháza Megyei Jogú Város központjában található Nyír Plaza Bevásárlóközpontban, mely során a HIV/AIDS témájával foglalkozó, ismeretterjesztő kérdőívek és píros szalagok kiosztásával célunk a világnap üzenetének és az összefogás fontosságának széleskörű közvetítése.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály)