Az évek óta sikeresen zajló Biztonság Hete programsorozathoz idén – a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) kezdeményezésére – a munkavédelmi szakterület is csatlakozott. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2019. szeptember 24-én tartották meg a rendezvényt, a program célcsoportja pedig a 9-14 éves korosztály volt.

A szakemberek néhány órás interaktív program keretében játékos feladatokkal ismertették meg a munkahelyi biztonság legalapvetőbb szabályait az iskoláskorú gyermekekkel, felhívták a figyelmet a munkavégzés kiemelt kockázataira, ezáltal is hozzájárulva ahhoz, hogy a biztonságtudatos magatartás már a fiatalabb korosztályoknál is kialakulhasson.

A programra a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya EU-OSHA Napo kiadványokat, „Veszélyes Ház” interaktív gyermekjátékot, nyomtatványokat és elektronikus munkavédelmi kiadványokat készített, amelyeket az iskolások a helyszínen a Munkaügyi és Munkavédelmi Osztály dolgozóinak segítségével kipróbálhattak, és haza is vihettek.

A rendezvényen több munkavédelmi eszközt – zajszintmérő műszert, alkoholszondát, munkavédelmi sisakot, bakancsot, láthatósági mellényt, védőszemüveget – is bemutattak a gyermekek részére. Az ellenőrzési osztály kollégái elmagyarázták a gyermekeknek a felszerelések helyes használatát valamint azt, hogy milyen munkavégzési helyeken van szükség rájuk. A fiatalok nagy érdeklődést tanúsítottak az elhangzottak iránt, sok kérdést tettek fel, néhány eszközt pedig ki is próbáltak.

Az eseményre a diákokat elkísérő pedagógusok is szívesen vették a munkavédelmi hatóság által megosztott tapasztalatokat.

Az eseményen a Nyíregyházi Járási Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztálya is részt vett Dr. Szabó Erika osztályvezető irányításával.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)