A Miniszterelnökség és a Földművelésügyi Minisztérium közreműködésével megvalósuló „Hálózatban együtt a vidéki települések fejlesztéséért” címmel rendeztek szakmai konferenciát szerdán a Megyeháza Alpár Ignác Tárgyalójában.

A vendégeket Román István, Szabolcs-Szatmár Bereg megye kormánymegbízottja köszöntötte.  Elmondta, hogy a Zártkerti program célja, hogy a műveletlen területeket termővé tegyék a jelentkezők. A Kormányhivatal segítő szerepet tölt be a hálózat kiépítési folyamatában, ennek egyik példája a mai szakmai konferencia. Hangsúlyozta a környezetvédelem és a vidéki tájfenntartás fontosságát, melynek eredményeképp a megye képe is javulni fog. A hálózat kiépítésének fontosságát abban látja, hogy bármilyen információ gyorsan juthasson el a hálózat tagjaihoz. Felhívta a figyelmet a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat munkájának figyelemmel kísérésére, mivel onnan is sok segítséget kaphatnak a programban részt vevők.

Kormánymegbízott Úr után Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, Seszták Oszkár, a Megyei Közgyűlés elnöke, majd dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket.

A köszöntők után került sor a szakmai prezentációkra. Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára a 2018. évi Önálló Zártkerti programról adott tájékoztatást, majd Kovács Szilvia, Karcag Város alpolgármestere, a Magyarország legszebb konyhakertjei országos programjának programigazgatója tartott részletes előadást a tavalyi eredményekről és az idei célokról. A Miniszterelnökség képviseletében Zsán-Klucsó Klaudia előadását hallgatták meg a Vidékfejlesztési Program aktualitásairól. Legfontosabb aktualitásként azt mondta, hogy a források több mint 85 %-a már le van kötve, s a megvalósítás is elkezdődött. A kormány által biztosított 1300 milliárd forint célja a munkahelyteremtés és a vidéki települések fejlesztése is. Hangsúlyozta a vidékfejlesztés fontosságát.  Jelenleg is pályázható a Vidékfejlesztési Programból a tanyaprogram. A LEADER pályázatokkal kapcsolatban kiemelte, hogy megjelentek a helyi pályázati felhívások.

Végezetül Weidel Walter, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára tartott előadást az MNVH szerepe a vidékfejlesztésben és a vidéki közösségek megerősítésében címmel. Hangsúlyozta a regisztráció fontosságát, mivel regisztráció nélkül nem lehet pályázni.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)