A Nyíregyházi Egyetem ad helyszínt annak a vándorkiállításnak, amely a Magyar Honvédség elmúlt 170 évét mutatja be. Az ünnepélyes megnyitón Román István kormánymegbízott köszöntötte a megjelent hivatásos és civil vendégeket.

Kormánymegbízott úr beszédében kiemelte, méltán lehetünk büszkék hazánk ezeréves történelmére, kiemelkedő hadvezéreinkre, hőseinkre. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye katonai történelmének felelevenítése után kormánymegbízott úr emlékeztetett a honvédség természeti katasztrófák elhárításában játszott kiemelkedő szerepére. Példaként a 2001-es tiszai árvizeket, illetve a téli időjárás okozta rendkívüli állapotokat említette, mely megyénket az elmúlt évtizedben többször is sújtotta. A lakosság minden esetben számíthatott a honvédség közreműködésére, akik megfelelő felszereléssel és emberfeletti erővel dolgoztak a mentési munkálatokban. Végezetül Román István köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik minden nap a hazáért dolgoznak.

Dr. Ruszin Romulusz, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Parancsnokságának parancsnoka ünnepi beszédében kiemelte, hogy a magyar katonákat történelem folyamán bármelyik ellenség csak külső segítséggel tudta legyőzni.

Az ünnepi beszédek sorát Dr. Kovács Zoltán, a Nyíregyháza Egyetem rektorhelyettese zárta, majd előadás, és a kiállítás megtekintése következett.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)