Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) közgyűlés 1987. évi határozata alapján az 1988. évtől kezdődően, június 26-án tartják a kábítószer fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napját, melynek célja a társadalom figyelemfelkeltése a kábítószer fogyasztás veszélyeire és az illegális drogkereskedelem elleni harc fontosságára.

Az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának (UNODC) adatai szerint a világon 230 millió ember fogyaszt illegális kábítószereket, s ez évente kétszázezer ember halálát okozza. Az Európai Unió területén becslések szerint 25-30 millió európai fogyaszt valamilyen tiltott drogot, a leggyakrabban cannabist. A drogfogyasztás okozta probléma a fiatalabb korosztályok körében a legsúlyosabb, de egyre aggasztóbb az idősebbek között is, 2020-ra Európában akár megkettőződhet az érintettek száma az 55 éven felüliek körében. A KSH adatai szerint 2010-ben 16 923 nyilvántartott kábítószer-fogyasztóval számoltak Magyarországon.

A 2015. évi Kábítószer fogyasztás elleni küzdelem Világnap mottója: „Gondolj az egészségedre, ne a kábítószerekre!” Az ENSZ által meghirdetett világszintű drogellenes kampány célja a támogatás mobilizálása mellett, a társadalom ösztönzése a kábítószer fogyasztás elleni fellépésre.

Magyarország tranzitországból az illegális drogkereskedelem egyik célországává vált az elmúlt évek során. Annak ellenére, hogy az EMCDDA (Európai Kábítószer- és Kábítószerfüggőség Megfigyelő Központ) elemzései szerint hazánk a kevésbé fertőzött országok közé tartozik, az új szintetikus kábítószerek, közöttük az úgynevezett dizájner drogok elárasztották a magyar kábítószer piacot is.

A kábítószer fogyasztás és az azzal történő kereskedelem ellen leginkább a közösségépítéssel lehet küzdeni. A kábítószer probléma kezelésével foglalkozó szakemberek célravezető megoldásként az egészségfejlesztő megközelítést helyezik előtérben, melynek lényege az egészség és az egészséget támogató folyamatok, az ezekhez vezető személyes, közösségi, környezeti feltételek erősítése. A 2013-2020. terjedő időszakra vonatkozó Nemzeti Drogellenes Stratégia értelmezése szerint elsősorban az egészségközpontú szemlélet érvényesülésétől, a tiszta tudat és a józanságot képviselő életmodellek elterjedésétől, valamint a korszerű bűnmegelőzési eszközök együttes használatától várható egy olyan társas környezet kifejlődése, amelyben jelentősen kisebb a legkülönbözőbb függőségi, illetve a lelki egészséget és az életvezetést negatívan érintő problémák kialakulásának lehetősége.

A 2015. évi drogellenes kampány szellemiségéhez csatlakozva a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya arra buzdítja a megye lakosságát – kiemelt figyelmet szentelve a fiatalságnak – hogy értékként tekintsenek az egészségre, s annak megtartása érdekében tagadják meg minden nemű kábítószer fogyasztását.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)