Július 1-től augusztus 31-ig ismét munkát vállalhatnak a nappali tagozatos tanulók a kormány diákmunka programja keretében. A fiatalkori inaktivitás csökkentését, illetve a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítését célzó programban 3000 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei diák vehet részt, akiknek foglalkoztatását 418 millió forinttal támogatja a kormány.

A Nyári diákmunka 2020. programban 16-25 év közötti nappali tagozatos diákok vehetnek részt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a hárommilliárd forintos keretösszeggel meghirdetett programban mintegy 21 ezer diák jelentkezésére számít országszerte. A tanulók két típusú - önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott - diákmunkára jelentkezhetnek. A diákok mindkét esetben maximum két hónapra vállalhatnak munkát, de míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál már napi 8 órában is dolgozhatnak. Van lehetőség rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatásra is, de ezek esetén az állami támogatás arányosan csökken.

Az önkormányzati diákmunka keretében a munkáltató a területi, települési önkormányzat és önkormányzati alaptevékenységet végző intézménye, illetve egyházi jogi személy lehet. A diákok havi munkabérét valamint az arra rakódó szociális hozzájárulási adót az állam 100 százalékig téríti meg. A mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén történő foglalkoztatás esetén az állam a munkabér és a szociális hozzájárulási adó 75 százalékát fizeti meg, a fennmaradó bérköltséget és járulékait a foglalkoztatónak kell viselnie.

A támogatás alapja mindkét területen a minimálbér (161 000 Ft/hó), illetve a garantált bérminimum (210 600 Ft//hó). Vagyis ez szakképzettséget nem igénylő munkakörök esetében havi 120 750 forint munkabér, szakképzettséget igénylő munkakörök esetében pedig 157 950 forint munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó támogatását jelenti.

A diákoknak a területileg illetékes járási, vagy fővárosi kerületi hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket. A munkáltatók a program hivatalos meghirdetésétől nyújthatják be munkaerő-igényüket, amelyben a szükséges létszámot meg kell határozniuk, a szakmát, foglalkoztatási területet pedig megadhatják. A dokumentumot a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaihoz kell eljuttatniuk. A nyári diákmunka programról az érdeklődők a www.munka.hu oldalon találhatnak további tájékoztatást.

(Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal)