Munkaerőpiaci Reformprogrammal kapcsolatos üzleti reggelit rendeztek 2019. szeptember 11-én a megye nagyvállalkozóinak Kaposváron.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának rendezvényén bemutatták a Munkaerőpiaci Reformprogramon belül a járási foglalkoztatási osztályok új működési modelljét. Emellett a munkáltatókat érintő aktuális tudnivalókról, az új vállalati kapcsolattartásról, annak átalakításáról, erősítéséről, a jövőbeni támogatási lehetőségekről is részletes szakmai tájékoztatást kaptak a megjelent munkáltatók.

A szakmai előadásokat megelőzően dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, Marczinkó Zoltán István munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és dr. Karakó László miniszteri biztos, az OFA Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója tartott sajtótájékoztatót.

A kormánymegbízott kiemelte: a 2019. július 20-ai zárónapon a Somogyban nyilvántartott álláskeresők száma 11.772 fő volt, amely a 2000–2019 közötti időszak legalacsonyabb július havi állományát jelenti. A rendelkezésre álló számadatok alapján elmondható, hogy az előző évhez képest 8,9 százalékkal csökkent az álláskeresők száma Somogyban, ők a megye munkavállalói korú népességének 5,5%-át tették ki, ami az országos átlagnál 1,8 százalékponttal volt magasabb – egészítette ki dr. Neszményi Zsolt.

A kormánymegbízott elmondta: a 2019. július 29.–december 31. közötti időszakra 1300 fő elsődleges munkaerőpiacra történő kihelyezését határozta meg a Munkaerőpiaci Reformprogram keretében a Pénzügyminisztérium megyei szinten. Ennek teljesítése érdekében járási bontásban heti célszámokat tűztek ki, amelyek alapján 2019. augusztus 30-ig 374 fő elhelyezését határozták meg. Az időarányos célszámot 41,2%-kal meghaladó teljesítésnél tart jelenleg Somogy megye, valamennyi járás túlteljesítette az időarányos célszámát – ismertette az adatokat dr. Neszményi Zsolt.

A helyettes államtitkár tájékoztatójában röviden ismertette a Munkaerőpiaci Reformprogram legfontosabb jellemzőit. Marczinkó Zoltán István kiemelte, hogy egyetlen program és projekt sem lehet sikeres a helyi viszonyok, sajátosságok feltérképezése nélkül, ezért az elmúlt pár hétben maga járta végig Somogy megye járási hivatalainak foglalkoztatási osztályait. A Pénzügyminisztérium szakembere kihívásként fogalmazta meg a megfelelő végzettségű munkaerő biztosítását a munkáltatók részére. Ennek pillére a Munkaerőpiaci Reformprogram, amelynek lényege, hogy feltérképezzék a munkáltatói igényeket, valamint a rendelkezésre álló szabad munkaerő-kapacitást, hogy a jelenleg munkanélküliként regisztrált álláskeresők a számukra legmegfelelőbb munkahelyre kerülhessenek – foglalta össze a helyettes államtitkár. Az eddig elért eredmények alapján egyértelműen megállapítható a program eredményessége, azonban mindezt nem érhettük volna el az Európai Uniós átlagot meghaladó gazdasági növekedés, a folyamatosan növekvő tendenciát mutató beruházások száma, valamint a bérnövekedés nélkül. Hozzátette továbbá, hogy a magyar kormány intézkedései, foglalkoztatást elősegítő támogatásai közül „friss eleme az eszköztárnak” a bölcsődei támogatás, amely kiváló lehetőség az édesanyáknak és édesapáknak a munkaerőpiacra való visszatéréshez.

Dr. Karakó László, az OFA Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, munkaerőpiaci reform végrehajtásának előmozdításáért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány 30 éve van a magyar munkaerőpiacon. Röviden ismertette a reformprogram történetét, majd hozzátette: ahhoz, hogy a munkaadók számára a legmegfelelőbb munkaerő jusson el, az szükséges, hogy minél közelebb kerüljön a hivatal a vállalatokhoz, és meg tudja ismerni a munkavállalókkal kapcsolatos elvárásait. A miniszteri biztos hangsúlyozta a járási foglalkoztatási osztályok korszerűsítésének fontosságát, amelynek alapját az általuk létrehozott modell szolgáltatja, és ezt már csak a helyi sajátosságokkal szükséges kiegészíteni a hatékonyság érdekében.

A sajtótájékoztatót követően tartották meg a szakmai előadásokat, amelyen dr. Neszményi Zsolt köszöntötte elsőként a megjelenteket.

A Somogy Megyei Közgyűlés Alelnöke beszédében a megyei Foglalkoztatási Paktum fontosságát, valamint a különböző rendelkezésre álló programok, projektek összehangolását hangsúlyozta. Huszti Gábor hozzátette: együtt kell gondolkodni, így tud fejlődni Somogy gazdasága.

Marczinkó Zoltán István helyettes államtitkár és dr. Karakó László miniszteri biztos szintén üdvözölte a megye kiemelt foglalkoztatóit.

Az üzleti reggelin elsőként Simonné Hornyák Valéria, a Somogy Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője tartotta meg előadását, amelyben ismertette a Munkaerőpiaci Reformprogram Somogy megyei bevezetését és annak elért ereményeit. Ezt követően Pressingné Bánkuti Ágnes részletezte az „Út a munkaerőpiacra” projekt részleteit és az eddig elért eredményeket. Fehérvári-Vass Eszter, a Foglalkoztatási Főosztály munkatársa a GINOP 5.3.10 „a strukturális változásokhoz való alkalmazkodás segítése” programot mutatta be, majd Friss Zoltán EURES tanácsadó zárta az előadók sorát, aki a 2019. november 20-án megrendezendő online állásbörze részleteiről nyújtott rövid tájékoztatást.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)