dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, Buzánszkyné Láng Mónika ügyvezető igazgató asszony és Klenóczki Norbert a kivitelezést végrehajtó Stehle-Bau Bt képviseletében 2018. február 21-én mondták el köszöntő gondolataikat.

A rendezvényen részt vett Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint a meghívott erdészetek vezérigazgatói, igazgatói, osztályvezetői, ágazatvezetői.

Az államtitkár kiemelte a felelős gazdálkodás fontosságát, majd elmondta, hogy nagyon magas százalékot mutat a magyar vadhús exportja, azonban fontos cél a jövőben a hazai vadhúsfogyasztás népszerűsítése, növelése.

A kormánymegbízott megerősítette az államtitkár által elmondottakat és fontosnak tartja a vadhús gyermekétkeztetésben történő felhasználását, továbbá megköszönte azok támogatását, akik hozzájárultak az új hűtőház létrejöttéhez.

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a vadfeldolgozó több mint 30 éves múltra tekint vissza, jelenleg magas feldolgozottsági szinten, akár konyhakész állapotban és fogyasztói kiszerelésben hagyják el üzemüket a termékek. Ezzel párhuzamosan folyamatosan próbálnak az európai értékesítési láncba egyre beljebb kerülni, értékesítenek már a nagykereskedők, illetve akár kiskereskedelmi láncok felé is.

A hűtőcsarnok építésének gondolata 2013-ban fogalmazódott meg bennük először, hiszen abban az időszakban a vadászati szezonban keletkezett olyan nagyságrendű készletük, amely már meghaladta tárolási kapacitásukat. Jelen esetben is hasonló nehézségekkel küzd a Kft, ezért tárolási, logisztikai szempontból a lehető legjobbkor készült el a hűtőcsarnok, amely már üzemel, és 80%-os kihasználtság mellett jelentős mennyiségű terméket tárolnak benne.

A Stehle-Bau Bt. kivitelező cég műszaki vezetője elmondta, hogy a hűtőház befejezésével határidő előtt végeztek, így korábban tudták birtokba venni az üzemet. Kiemelte, hogy reméli az új épület hozzájárul a termelés eredményességéhez.

Végül az államtitkár, a kormánymegbízott, a közgyűlés alelnöke és az ügyvezető igazgató – tekintettel a zord időjárásra – a fogadóteremben ünnepélyes keretek között átvágta a nemzetiszín szalagot, ezzel ünnepélyesen felavatva az új hűtőcsarnokot.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)