A Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Földművelésügyi Osztály vezetője hívta össze a somogyi szakembereket a tanácskozásra, amelynek fő témája az idei vadgazdálkodási terv áttekintése és megvitatása, valamint az elmúlt évi vadgazdálkodási tervek teljesülésének értékelése volt. A programon részt vett dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott, aki kiemelte: a Kormányhivatal tavaly 76 esetben közzétette ajánlásait a vadászterületek kialakítására, a többség esetében lezárult és jogerősen megtörtént a vadászterületek kialakítása.

- Erdőkben nagyon gazdag Somogy, amely ennek köszönhetően vadgazdálkodási nagyhatalom is. Ezzel együtt jár viszont a nagyobb vadkár – mondta dr. Neszményi Zsolt. A kormánymegbízott a Kaposváron tartott Területi Vadgazdálkodási Tanács ülésén hozzátette: az országos vadkárok egyharmada a megyénkben merül fel.  Ezáltal a károkra kifizetett évi 1,8-2 milliárd forintnak az egyharmada Somogyra esik. Egyrészről büszkének kell lenni a kiemelkedő vadállományra, másrészről fontos dolog az, hogy a vadászati hatóság ellenőrizze és segítse a vadászatra jogosultak tevékenységét.

Az ülésen a résztvevők áttekintették az előző évi üzemtervek teljesítését, valamint a következő vadgazdálkodási időszak terveire is javaslatot tettek.
Dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott hangsúlyozta: pozitív évet zárt a somogyi vadgazdálkodás, hiszen, amilyen célokat kitűzött a vadászati hatóság a vadgazdálkodókkal együtt, azoknak a terveknek a 92 százaléka teljesült.

Korábban 10 évre készültek a vadgazdálkodási tervek, az új vadászati törvény alapján 20 esztendőre módosult, ez pedig kiegyensúlyozottabb vadgazdálkodást tesz lehetővé Somogyban is – vélik a szakemberek.

A vadgazdálkodási tanácsülésen bemutatkozott a Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Földművelésügyi Osztályának új vezetője, Balogh Andorné. A résztvevők megismerhették a tájegységi fővadászokat is, akik egy teljesen új jogintézményként látják el faladatukat Somogyban márciustól.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)