A Somogy Megyei Kormányhivatal a horvátországi Muraköz megye, valamint Eszék-Baranya megye Közigazgatási Hivatalával partnerségben, az INTERREG V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alapból biztosított támogatást nyert el a horvát-magyar, határon átnyúló közigazgatási kapcsolatok fejlesztése céljából.

A projekt egyik legfontosabb szakmai célja a Magyarország és Horvátország közötti, természetes vagy jogi személyeket érintő, határon átívelő közigazgatási folyamatok feltérképezése, valamint négy folyamat kiválasztása további fejlesztési céllal a polgároknak nyújtott magasabb színvonalú szolgáltatások érdekében.

A projekt keretében 2018. júliusban a horvátországi partnerek tanulmányutat szerveztek, mely lehetőséget adott a két ország szakembereinek közös munkabeszélésre, szakmai eszmecserére, a jövőbeni feladatok átbeszélésére.

A kétnapos rendezvényt Eszéken és Zágrábban tartották, ahol a horvát kollégák az általuk használt közigazgatási rendszereket, jó gyakorlatokat mutatták be.

A projektnek köszönhetően a partnerek feltárják azokat a lehetőségeket, amelyek a határ két oldalán lévő közigazgatási szervek által használt nyilvántartások és adatbázisok intenzívebb használatát eredményezik.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)