Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott nyitotta meg a kiállítást 2018. szeptember 17-én a Somogy Megyei Kormányhivatal Galériájában. Az alkotókat és a vendégeket köszöntötte Zsoldos Márta Piroska, Böhönye polgármestere és Vlado Baksaj, a horvátországi Sokolovac polgármestere.

A kormánymegbízott a jó magyar-horvát kapcsolat hangsúlyozása mellett gratulált a művészeknek és azt kívánta, hogy még sokszor „csókolja őket homlokon a múzsa”.

Böhönye és Sokolovac polgármesterei köszönetet mondtak mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult ahhoz, hogy a kiállítás a kormányhivatal galériájában is kiállításra kerüljön.

A köszöntők sorát a Böhönyei Dalkör tagjainak dalos-harmonikás előadása színesítette.

Hogy mi is vezetett el e jeles eseményig? Sokolovac településen az idei év áprilisában, majd júliusban Böhönyén ünnepélyes keretek között írták alá a testvértelepülés megállapodást.

Ezen megállapodás és szoros együttműködés egyik állomásaként a Művészeti Kör festményeit először az idei, böhönyei Illés-napi búcsú és falunap keretében állították ki, a helyi Községi Könyvtár és Művelődési Házban. Ezt követően merült fel, azaz ötlet, hogy a művek minél több emberhez eljuthassanak, így a kormányhivatal is helyt ad a kiállításnak.

A kiállítás eklektikus, mind tematikájában, mind technikájában.  A falusi létformát, a különböző munkafolyamatokat ábrázoló életképek a hozzánk legközelebb álló közeget, tájat, tevékenységet jelenítik meg. Csendéletek is frekventáltan megjelennek e válogatásban, nyugalmat, harmóniát sugallva alkotónak és tárlatlátogatónak egyaránt.

Boško Jajić, Indigo, Marija Grabar, Marko Kolarek, Nedeljko Jajić, Radmila B. Kolarek, Tomislav Grabar, Vjekoslav Viker, Zlatko Kolarek, Željko Benčić, Željko Kolarek festményei 2018. október 3-ig megtekinthetők a Somogy Megyei Kormányhivatal Galériájában.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)