Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, mint a Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnöke nyitotta meg a téli feladatok végrehajtásáért felelős szervezetek közös tájékoztatóját 2018. november 8-án a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatóságának Kaposvári Mérnökségén.

A kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy a Somogy Megyei Védelmi Bizottság és az együttműködő szervek, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, az autópályát és a közutakat üzemeltető szolgáltatók mindent megtettek és a tél folyamán megtesznek annak érdekében, hogy a lakosság a lehető legkevesebbet érzékelje a rendkívüli téli időjárás okozta nehézségekből. Felkészültek arra, hogy elkerüljék, illetve mérsékeljék, adott esetben sikeresen feloldják a tartós hideg, valamint a téli csapadék okozta rendkívüli helyzeteket. A kormánymegbízott kiemelte, hogy nagyon fontos a lakosság együttműködése a helyzetekben segítő szervezetek szakembereivel, valamint kérte, hogy „vegyék komolyan” a kiadott, figyelmeztető közleményeket.

Wéber Antal tű. dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy járműveiket, valamint az állományt is felkészítették a téli helyzetekre, és felmérték az együttműködő szervek (közigazgatási szervek, az önkormányzatok, a mentőszervezetek és az önkéntes egyesületek) reagáló képességét. Gondoskodik fognak arról, hogy úton elakadt autós ne maradjon, viszont szükség lesz az úton lévők türelmére, tekintettel arra, hogy egyes esetekben a segítségükre igyekvő egységek sem a megszokott tempóban, és körülmények közt tudnak haladni.

Molnár Gábor r. ezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője ismertette, hogy a rendőrség szolgálati gépjárműveit felkészítették a téli időjárási viszonyokra, rendkívüli helyzetben a megyei törzs azonnal fel tud állni a feladatok még hatékonyabb és gördülékenyebb végrehajtása érdekében. Amennyiben szükséges lesz, a 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek továbbhaladásának korlátozását is be tudják vezetni. Kiemelte a rendőrség „Látni és látszani” elnevezésű kampány által összesített szabályokat, hangsúlyozta a korlátozott látási viszonyok alatti közlekedés szabályait, a gépjárművek megfelelő felkészítésének fontosságát.

Németh Zsolt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatóságának megyei igazgatója tájékoztatta a jelenlévőket, hogy mit tettek és tesznek azért, hogy a kezelésünkben lévő úthálózatot a közlekedők – lehetőség szerint – télen is akadálytalanul és biztonságosan tudják igénybe venni. Ismertette téli üzemeltetési feladataikat, a közúthálózat előkészítésének pontjait, a rendelkezésre álló anyagok tárházát, a szolgáltatási osztályokat és fokozatokat.

A tájékoztatón a kormányhivatal védelmi bizottságának munkatársai, a közút, katasztrófavédelem és a rendőrség mellett, a mentőszolgálat, a Közlekedési Központ szakemberei is képviseltették magukat.

Felhívták a figyelmet arra, hogy elengedhetetlen a járművek téli körülményeknek megfelelő felkészítése. Legyen minden autóban hólapát, jégkaparó, meleg ruha, némi élelem!

Továbbá kiemelték a sajtóorgánumok együttműködő szerepét, így a szervezetek saját honlapjaikra történő feltöltéseiken felül a sajtó munkatársai folyamatosan tájékoztatást kapnak az aktuális helyzetekről, ezért kérik a lakosságot, hogy tájékozódjanak a legtöbb rendelkezésre álló csatornán, mielőtt útnak indulnak.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)