Az Agrárminisztérium a tavalyi év végén az élelmiszeripar és a borászat számára megjelentetett egy újabb, 50 milliárd forint keretösszegű pályázatot, amely a mezőgazdasági termékek feldolgozására irányuló beruházások sikeres megvalósítását szolgálja.

A VP3-4.2.1-4.2.2-18 kódszámú, Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban című pályázati felhívás legfőbb célja, hogy lehetőséget biztosítson a mezőgazdasági termelők, valamint a mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások számára olyan élelmiszer-feldolgozáshoz, illetve borászati tevékenységhez kapcsolódó fejlesztések végrehajtására, amelyek hozzásegítik őket tevékenységük gazdaságos folytatásához, továbbá a saját, illetve az alkalmazotti foglalkoztatás fenntartásához.

A pályázat 1. célterülete az Élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztése, melynek támogatható tevékenységei a termeléshez kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása; és/vagy a célterülethez tartozó tevékenységet szolgáló épületek, építmények kivitelezése.

A 2. célterület a Borászati üzemek fejlesztése. Ennek a támogatható tevékenységei a szőlőfeldolgozáshoz, mustkezeléshez, bor-, pezsgő-, illetve habzó bor készítéséhez, bor-, pezsgő-, illetve habzó bor kezeléséhez, tárolásához, érleléséhez és kiszereléséhez kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása; és/vagy a célterülethez tartozó tevékenységet szolgáló épületek, építmények kivitelezése.

Ezeken kívül választható, önállóan nem támogatható tevékenységek az energiafelhasználás csökkentésére vonatkozó tevékenységek, illetve megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása.

A támogatási kérelmek benyújtására 2019. január 2. napjától van lehetőség. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: - az 1. célterület esetében egyéni beruházás esetén maximum 500 millió Ft, kollektív beruházás esetén maximum 1,5 milliárd Ft; - a 2. célterület esetében egyéni beruházás esetén maximum 200 millió Ft, kollektív beruházás esetén maximum 500 millió Ft. A támogatás maximális mértéke mindkét célterület tekintetében a nem közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 50%-a.

A pályázattal kapcsolatos részletes információk megtalálhatóak a www.palyazat.gov.hu oldalon.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)