Minden eddiginél nagyobb, 208 milliárd forint támogatási előleghez jutnak idén ősszel a gazdálkodók. 2017-ben az Európai Bizottság a kifizethető támogatási előleget az Európai Mezőgazdasági Garanciaalap (EMGA) esetében maximum 70, míg az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapnál (EMVA) maximum 85 százalékban állapította meg - mondta sajtótájékoztatón Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára.

Az október 16-án kezdődő kifizetésnél a szeptember 30-i euró-árfolyamot veszik figyelembe, ami 310,67 forint, és ez mintegy 70 ezer forintos területalapú támogatást tesz lehetővé hektáronként. A közvetlen támogatásoknál a kifizetési előleg az idén várhatóan 208 milliárd forint lesz, szemben a 2015-ös 122 milliárd és a 2016-os 194 milliárd forinttal. Feldmann Zsolt hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság Magyarország kérésére tette lehetővé a korábbinál magasabb mértékű előlegfizetést.

A gazdák a Vidékfejlesztési Programon belül is nagyarányú előlegfizetésre számíthatnak –hívta fel a figyelmet Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára –, például az agrár-környezetgazdálkodási és az ökogazdálkodást segítő programoknál. A beruházási típusú támogatásoknál is megkezdődik az előlegfizetés, többek között a trágyatárolók építésére és a településképet meghatározó épületek felújítására.

A Magyar Államkincstár az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan október 16-án kezdi meg a támogatási előleg-kifizetést. Az érintett gazdálkodók az ügyfél-tájékoztatási rendszer segítségével nyomon követhetik az utalások aktuális állását.

forrás: https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/-/oktober-16-tol-kezdodik-az-elolegfizetes

(Somogy Megyei Kormányhivatal)