A Somogy Megyei Kormányhivatal a horvátországi Muraköz megye, valamint Eszék-Baranya megye Közigazgatási Hivatalával partnerségben, az INTERREG V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alapból biztosított támogatást nyert el a horvát-magyar, határon átnyúló közigazgatási kapcsolatok fejlesztése céljából.

A szakmai célok a következők voltak: a Magyarország és Horvátország közötti, természetes vagy jogi személyeket érintő, határon átívelő közigazgatási folyamatok feltérképezése, valamint négy ügyintézési folyamat kiválasztása további fejlesztési céllal a polgároknak nyújtott magasabb színvonalú szolgáltatások érdekében, a határ menti ügyintézés könnyítése érdekében ügyfél tájékoztató és a jó gyakorlatokat összefoglaló kiadványok készítése.

A projekt megvalósításának időtartama 16 hónapra szólt, amelynek első állomása 2017. július 27-én volt Kaposváron, majd a zárókonferenciára 2018. szeptember 27-én került sor Eszéken. Az elmúlt 1 évben több alkalommal is közös munkamegbeszéléseken vettek részt a felek.

A zárókonferencián a horvát és magyar projekttagokat, meghívottakat Kata Kovasevics, az Eszéki Közigazgatási Hivatal hivatalvezetője, Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, Ena Obradovic, a horvátországi magyar főkonzul helyettese, valamint Katica Prpic államtitkár köszöntötte.

Üdvözlő beszédet mondott Ivan Anušić megyei főispán, a projekt eredményeit összefoglaló előadást tartott Berky Tamás, a Garapena Kft. vezetője és dr. Boldog-Ellenberger Szilvia, a Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatalának hivatalvezető-helyettese, valamint Mario Burek az Eszéki Közigazgatási Hivatal osztályvezetője.

A projekt fő célja volt egyfelől a közigazgatás-fejlesztés terén történő tapasztalatcsere, másfelől a határon átnyúló közigazgatási eljárások, szolgáltatások fejlesztése.

A magyar és horvát szakemberek a projekt végrehajtását eredményesnek ítélték meg.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)