Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter adta át a mai napon az új kaposvári kormányablakot. A Somogy Megyei Kormányhivatal törzshivatalának épületében helyet kapott kormányablak, az ország egyik legszebb és leglátványosabb integrált ügyfélszolgálata lett, ahonnan egyetlen ügyfél sem távozhat elégedetlenül, mondta el az ünnepélyes avatóünnepségen Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott.

A Somogy Megyei Kormányhivatal 240 millió forint uniós támogatást nyert „A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés megteremtése: akadálymentesítés” című pályázati kiíráson. A mai napon Kaposváron adták át a második Somogy megyei Kormányablakot. Azünnepélyes átadáson Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett jelen volt Dr. Mátrai Márta az Országgyűlés háznagya, Dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár (Miniszterelnökség), Dr. Neszményi Zsolt a Somogy Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, Jakó Gergely a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és Szita Károly Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere.  A 13 munkaállomásos új kormányablak a korábbihoz képest közel kétszer akkora alapterületen, több mint 300 négyzetméteren (305,89m2) került elhelyezésre, plusz kettő fotófülke, a posta pont, a szükséges back-office, vezetői iroda/tárgyaló is közvetlenül helyet tudott benne kapni nemenkénti és akadálymentesített külön illemhelyekkel. A beruházás összköltsége 115 millió Ft. Az új kormányablak az ország egyik legszebb és leglátványosabb integrált ügyfélszolgálata lett. Előnye a közterületi közvetlen kapcsolat, a természetes akadálymentes megközelítés, a tömegközlekedési eszközök közelsége, a nyílt, a világos áttekinthető ügyféltér, a transzparencia.

A magyar közigazgatás megújításának újabb mérföldköveként 2015. január végén, országszerte egyszerre 26 kormányablak átadása történik meg. 2011-ben az egyablakos ügyintézési rendszer bevezetésekor 29 kormányablak nyílt meg, az elmúlt években ez a szám országosan 71-re nőtt. A most átadottakkal együtt így már közel 100 egységes arculatú, és többségében egységes szolgáltatást nyújtó (16 régi típusú és 55 második generációs) kormányablak várja az ügyfeleket. Az ügyfélbarát közigazgatás érdekében 2015 végére a kormányablakok száma mintegy 280-ra nő, a minden megyei jogú városban, járásszékhelyen, kerületben, továbbá jó néhány településen, vasútállomáson (19) és munkaügyi központban (12) átadandókkal együtt.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)