A Somogy Megyei Kormányhivatal Galériája ad otthont a „170 éves a Magyar Honvédség” elnevezésű program fotó- és rajzpályázat kiállításának.

Lőrincz Sándor galériavezető nyitotta meg a kiállítást, majd átadta a szót Vetési Bernadettnek, a kormányhivatal főigazgatójának.

A főigazgató külön köszöntötte a rajpályázatban résztvevő gyermekeket és hangsúlyozta, hogy a művek csodálatos gyermekszemmel készültek, amelyek a Honvédségről kialakult képzeletük világát ábrázolják. Tükröződik a hazaszeretet, ezzel együtt a művek visszakalauzolnak a múltba is. Vetési Bernadett megköszönte a gyermekeknek, hogy ily módon is hozzájárultak a programsorozathoz és emelték annak fényét.

Dr. Sütő Tamás nyugalmazott kaposvári vezérőrnagy múltidéző gondolatokkal egészítette ki a megnyitót, hangsúlyozva a programsorozat színes és gazdag állomásait.

Számos katonai vezető és közéleti személyiség mellett a kiállításon jelen volt Biró Norbert a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is.

A pályázat kiírói célnak tekintették a civil lakosság és a katonák, a társadalom és a honvédség kapcsolatának erősítését, a katonai hagyományok ápolását, a vizuális kultúra fejlesztését. Óvodások és iskolások nevezését várták 12 éves korig rajz formájában, amellyel megláthatjuk, hogy milyen is a Honvédség gyerekszemmel.

A beérkezett fotókból és rajzokból a szakmai zsűri döntése alapján kerültek kiállításra a művek, amelyek közül nyertes pályaműveket jutalomban részesítették a megnyitó ünnepségen.

A rajzok közül első helyezést ért el Kliment Villő, második helyezést ért el Potó Fanni, harmadik helyezést ért el Farkas Barbara.

A fotók közül első helyezést ért el Lukács Róbert, második helyezést ért el Gálovics Márk, harmadik helyezést ért el Szellő Gábor.

Különdíjas lett rajzával Plájás Olivér, Tallián Róbert, Tell Boglárka, valamin fotójával Vörös Gábor Attila.

Intézményi különdíjban részesült a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Toldi Lakótelepi Tagiskola.

A kiállítás 2018. június 1-ig tekinthető meg a Somogy Megyei Kormányhivatal Galériájában.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)