Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkára is részt vett 2018. július 06-án a veszprémi Megyeházán megrendezett sajtótájékoztatón, ahol a Veszprém, Somogy és Zala Megyei Védelmi Bizottságok együttműködésének eredményeként bemutatták a „Vigyázunk Rád a Balatonon” című lakosságtájékoztató kiadványt.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy hazánk biztonságos hely, az országon belül bárhova is utaznak a családok, biztonságban vannak. A biztonság olyan, mint a tiszta víz, csak akkor hiányzik, ha nincs belőle elég. Nagyon nagy érték, hogy amikor Magyarországon biztonságról beszélünk, akkor itt belül nem elődlegesen a terrorveszélyre kell gondolni. Nem jut eszünkbe az, hogy vannak olyan országrészek, ahova nem szabad bemenni, nem mindenhol van ez így Európában.

A rendezvényen jelen volt a házigazda szerepében Takács Szabolcs Veszprém megyei, továbbá dr. Neszményi Zsolt Somogy megyei és dr. Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott is, akik egyben a megyék Védelmi Bizottságainak elnöki tisztségeit is betöltik.

A megyék egyes településeinek lakossága a Balatonhoz érkező nagyszámú látogató, turista révén egyes időszakokban akár a többszörösére duzzad, ezért az ide érkező honi és külföldi állampolgárok biztonságos itt tartózkodásának elősegítése, támogatása kiemelt feladat.

A kiadvány a Balaton hívogató szépségének méltatásán túl koncentráltan, röviden, tömören, mindennapi hasznos információkkal szolgál a Balatonhoz érkezők felhőtlen kikapcsolódásához.

Felhívja a nyaralók, üdülők figyelmét a kockázatokra, a lakosság védelme érdekében szolgáló szervek, szervezetek elérhetőségéről, a segítségkérés lehetőségeiről is tájékoztatást ad.

Az információs „lap” összehajtogatható, amelynek egyik oldalán egy Balaton térkép látható, kerékpárutak, egészségügyi intézmények, rendőrkapitányságok, katasztrófavédelem egységei, látnivalók, kirándulóhelyek megjelölésével. A másik oldalon pedig röviden, tömören, kis képekkel, piktogramokkal lakosságvédelmi ajánlásokkal.

A kiadvány angol és német nyelven is megjelent, a három megyében, főként a Balaton-partján található településeken, 17 ezer példányban.

Megtalálható lesz a strandokon, nagyobb látogatószámot vonzó intézményekben, kulturális központokban, önkormányzatoknál, kormányablakokban és természetesen elektronikus formában és QR kóddal is elérhető lesz.

A Somogy Megyei Kormányhivatal a Balaton-partjára látogatóknak, pihenni és szórakozni vágyóknak nagyon jó kikapcsolódást, balesetektől-, és bűncselekményektől mentes nyarat kíván!

(Somogy Megyei Kormányhivatal)