Idén is megtartotta évenkénti továbbképzését a Somogy Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Hatósági és Oktatási Osztálya. Az eseményen a jogszabályi változásokról, az érettségi vizsgaelnöki feladatellátás aktuális tudnivalóiról is tájékoztatták a résztvevőket. Az eseményen részt vett dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott, aki kiemelte: a Kormányhivatal feladata a törvényesség biztosítása a vizsgákon.

A hatályos jogszabály szerint a vizsgaelnöki névjegyzékbe történő második és további felvétel kritériuma, hogy a felvételt megelőző 5 év alatt legalább 3 előírt felkészítésen részt kell venniük az érintett pedagógusoknak, intézményvezetőknek. Az Oktatási Hivatal a továbbképzésen megjelent érettségi elnököknek igazolást állít ki a továbbképzési kötelezettség teljesítéséről.

A cél, valamint a Somogy Megyei Kormányhivatal feladata, hogy a vizsgabizottsági elnököknek a jogszabályban előírt keretekben minden segítséget megadjon, valamint biztosítsa a megfelelő tudást
annak érdekében, hogy az érettségik – az előző évekhez hasonlóan – törvényesen és problémamentesen bonyolódjanak le – mondta dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott a továbbképzésen.

Somogyban idén 94 vizsgabizottság előtt adnak számot tudásukról a diákok a tavaszi érettségi időszakban, 31 intézményben 2755-en maturálnak majd. Ebből Kaposváron 1393-an, a megye más településeinek középiskoláiban 1362-en vizsgáznak. A ballagók összesen 10458 tantárgyi érettségi vizsgát tesznek, 9622 esetben középszinten, 836 tantárgyból pedig emelt szinten.

A nemzetiségi nyelv és irodalommal kezdődik az írásbeli vizsgák sora május 5-én. A magyar nyelv és irodalom, a matematika és a történelem érettségik írásbeli részét május 8-án, 9-én, illetve 10-én tartják. A szóbeli vizsgák emelt szinten június 8-15., középszinten június 19-30. között lesznek.(Somogy Megyei Kormányhivatal)