A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából az alábbiakban dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott gondolatai olvashatók.

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata értelmében minden év február 25-én tartjuk „A kommunizmus áldozatainak emléknapját”.

1947-ben e napon a megszálló szovjet katonai hatóságok jogtalanul letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, aki nyolc évet töltött fogságban. Az egész átalakulás a megszállók parancsára ment végbe, felülről, kényszer és álnok hazugságok segítségével. Például szolgál, hogy az ország legnagyobb pártjának vezetőjét, a nemzetgyűlés mentelmi jogot élvező tagját az oroszok elrabolták és csak közel egy évtizeddel később engedték haza egy rabtáborból. A mentelmi jogától megfosztott képviselő nyolc évet töltött börtönökben és munkatáborokban, majd 1959-ben, 51 évesen halt meg.

Hazánkban a szocializmust nem egyszerűen erőszak és a bürokrata apparátus segítségével kezdték építeni, hanem jórészt idegen erőszakkal, idegen mintára szervezett apparátussal, a hiányzó belső erőket kezdettől fogva külső erőkkel pótolva.

A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik, Kelet-Európában a számuk eléri az egymilliót. Jóval többre tehető ugyanakkor azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított.

Ezen a napon emlékezünk a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt emberre, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött nemzettársainkra, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre.

Ezen a napon emlékezünk mindazokra, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, családtagjaikra és szeretteikre, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott.

Ezen a napon emelt fővel emlékezhetünk, amikor egy letűnt rendszer bűneit elevenítjük fel, amelyet a nemzet kitartása és a szabadság iránti olthatatlan vágya örökre eltemetett. Ez alkalomból arra hívom fel Önöket, hogy közösen hajtsunk fejet és tisztelegjünk a kommunizmus áldozatai előtt.

Emlékezünk, de soha nem felejtünk.

Dr. Neszményi Zsolt

Somogy megyei kormánymegbízott

(Somogy Megyei Kormányhivatal)