A Zobori Élménypark területén található Holnapocska tábor regionális sportnapján és az azt követő ötnapos programon Somogy, Vas, Zala megyék gyermekotthonaiban élő diákok vesznek részt. Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és dr. Neszményi Zsolt, a Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is a tábor fontosságát hangsúlyozta.

- A lelki sebek gyógyulása garantált itt – mondta a Holnapocska tábor megnyitóján Czibere Károly. A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár kiemelte: a Zobori Élménypark különleges élményt nyújt a gyerekeknek, akik sokszor hátrányos helyzetűek, bántalmazottak.

- A cél és a feladat csak az lehet, hogy ezeket a sorsokat megváltoztassuk. A kormány az esélyteremtés kormánya. Minden gyereknek szeretnénk megadni a teljes és a boldog élet esélyét és lehetőségét. Ezért is támogatja a kormány az Erzsébet táborokat, amelyek támogatása évről-évre bővül – tette hozzá Czibere Károly. Mint folytatta: a 26 milliárd forintos fejlesztés keretében a tábor 25 ezer férőhelyről 60 ezer férőhelyesre bővül.

Dr. Neszményi Zsolt, a Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a Holnapocska tábor megnyitóján arról beszélt, hogy bár a hivatal hatóságként jár el a szociális és gyermekvédelem rendszerében, jó a kapcsolat az intézményekkel. – Azon vagyunk, hogy a jogszabályi előírásokat betartsák, de mindig úgy tesszük, hogy ezt segítő jelleggel értékeljék – emelte ki a somogyi kormánymegbízott, aki gyermekkori emlékeit is felidézte. Szülei a gyermekvédelem intézményrendszerében dolgoztak Somogyváron, ahol gyakran sportolt együtt a gyermekotthonban élő kortársaival, így tapasztalatból tudja, hogy mit jelent a nehéz sorsú fiataloknak egy-egy élmény.

Élményből nem lesz hiány a Holnapocska tábor résztvevőinek, akik az ötnapos programra Somogy, Vas, Zala megyék gyermekotthonaiból érkeztek. Rájuk a különféle foglalkozások mellett játék, szórakozás és kirándulás vár. Az ötnapos tábor az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány finanszírozásában valósul meg.

A mostani Nyárbúcsúztató sportnapon Somogy, Vas és Zala megye gyermekotthonaiban élő gyermekek közül összesen 100-an vettek részt, közülük 54-en maradnak a táborban. A sportprogramon sorversenyek, ügyességi vetélkedők vártak a kicsikre, akik az Alma Együttes koncertjét és Tibus bohóc műsorát is élvezhették.

A tábormegnyitón Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és dr. Neszményi Zsolt, a Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja mellett részt vett Manninger Jenő, miniszteri biztos, országgyűlési képviselő; dr. Sifter Rózsa, a Zala Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja; Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója, valamint Darabánt Judit, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány kommunikációs igazgatója.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)