Átadták a Balatoni bringakörúthoz kapcsolódó 5,6 kilométer hosszú kerékpárutat, amelyhez egy 1900 méteres gyalogút is tartozik.

Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a ságvári avatáson elmondta: országszerte mintegy 4000 kilométer önálló kerékpárút vagy gyalog- és kerékpárút szolgálja a biciklizőket. 2010 óta mintegy 1300 kilométer új kerékpáros útvonal fejlesztése történt meg Magyarországon.

A kerékpárút a Balatoni bringakörúthoz kapcsolódik, és így hozzájárul a települések és a térség turisztikai vonzerejének növeléséhez – emelte ki dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott.

Köszöntőt mondott még Witzmann Mihály a térség országgyűlési képviselője és Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is.

Hazánkban kiemelt figyelem övezi a biciklizés népszerűsítését, mivel a kerékpározásnak nagyon sok pozitív oldala van, környezetkímélő, hatékony közlekedési forma, amely egyben az egészségmegőrzést is szolgálja.

A magyar lakosság körében a kerékpárt fő közlekedési eszközként használók aránya a legfrissebb európai adatok szerint mostanra 22 százalékra emelkedett a korábbi évek 19 százaléka után, ezzel Magyarország az Európai Unióban Hollandiával és Dániával együtt az első három ország között szerepel.

A most elkészült kiépített kerékpárút Som és Ságvár lakói, munkavállalói, valamint a kikapcsolódást kereső turisták számára nyújt biztonságos kerékpározási lehetőséget így segítve a felzárkózást az elmaradottabb területeknek, mivel a két település összekapcsolása térségi kerékpárúttal nem csak gazdasági, de társadalmi és kulturális fejlesztést is eredményez.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)