Magyarországon a gyermekek 8-9 százaléka koraszülöttként jön a világra. A kis súllyal született gyermekek aránya a korszerű és ingyenes egészségügyi ellátórendszer és a várandós-gondozás által biztosított fokozott figyelem mellett sem csökkent az utóbbi tíz évben.

A hazai adatokat vizsgálva megállapítható, hogy a koraszülöttség előfordulásában jelentősek a területi egyenlőtlenségek. Ennek pontos okai jelenleg nem ismertek. Az egészségügyi ellátórendszer számára fontos, hogy feltárásra kerüljenek az érintett megyékben, a koraszülött és kis súllyal született gyermek arányát befolyásoló kockázati tényezők. Továbbá erre a kutatásra alapozva célzott koraszülést megelőző és optimális méhen belüli fejlődést támogató modellprogramot indítanak az ország kiválasztott területein. A modellprogram egyik célterülete Somogy Megye, ahol a koraszületés előfordulási gyakorisága, a veleszületett fejlődési rendellenesség gyakorisága az országos átlag feletti.  Somogy megyében a 2016. évi területi védőnői jelentés adatai alapján a koraszülöttek aránya 10%.

Az egészségre való nevelésben és a családoknál végzett egészségfejlesztő munkában a védőnőknek kiemelkedően fontos feladata van.  A védőnők elkötelezett munkája hozzájárul az egészségben eltöltött életévek növekedéséhez. Az Országos Közegészségügyi Intézet EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 azonosítószámú „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében Borsod-Abaúj-Zemplén-, és Somogy megyében, valamint Budapest X., XVII. és XVIII. kerületeiben a koraszülést, a kissúlyú születést és a fejlődési rendellenességek kialakulásának okait kutatja.

A kutatási tevékenység megkezdése előtt felkészítő konferenciát és felkészítő képzést szerveztek a Somogy Megyei Kormányhivatalban a védőnők számára 2018. március 19-én.

A projekt bemutatása mellett, előadások hangzottak el a koraszülés epidemiológiájáról, a koraszülés egészségi okairól, a védőnők szerepéről a megelőzésben, valamint a fejlődési rendellenességek kivédésének lehetőségeiről.

A 6 – 18 éves korosztály egészségfejlesztését célzó munkacsoport kutatja a fiatalok egészségmagatartását és az iskolai egészségfejlesztés szerepét egy országos felmérés keretében. A kutatásba a diákokat és szüleiket, pedagógusokat, valamint az iskola-egészségügyi szolgálat munkatársait vonják be.

Ennek során március 19-én fókusz csoportos interjú keretében a Somogy megyében iskola védőnői feladatot ellátó munkatársakat is megkérdezték.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)