Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott 2018. február 8-án a média képviselőit sajtótájékoztató keretében tájékoztatta arról, hogy az önkormányzati struktúrában a szükséges átalakításokat, szerkezeti változtatásokat az elmúlt években végrehajtotta a kormány, a jelenlegi struktúra megmarad.

Kiemelte, hogy a települési és megyei önkormányzati rendszer 1990 óta értéket képvisel. Az önkormányzatok az állampolgárokkal közvetlen kapcsolatot alakítottak ki, ügyeiket a megyék és települések képviselik.

A kormánymegbízott azt is elmondta, hogy egyes feladatkörök átkerültek a Kormányhivatalokhoz, mint például az okmányirodák, gyám-, és gyermekvédelem, szociális igazolás, családtámogatás, köznevelés, menedékjog, egyéni vállalkozás, azonban a települési önkormányzatok nagy részénél például, birtokvédelem, hagyaték, anyakönyv, egyes építésügyek, kereskedelmi engedélyezések, szociális ellátások ügyintézése továbbra is folyik.

Hangsúlyozta, hogy az 5000 fő feletti önkormányzatok esetében 514,4 milliárd forint adósságállomány került az állam által átvállalásra, továbbá átalakításra került polgármesterek díjazásának rendszere is.

Somogy aprófalvas megye, a 246 településből 111 község lakossága nem haladja meg az 500 főt, ezért a bérfejlesztés még jelentősebben érintette a megye polgármestereit illetően, hiszen 100 %-os emelésre került sor az ő esetükben.

A kormánymegbízott kiemelte, hogy a települési önkormányzatokra a jövőben is szükség van, „…egy jól bevált rendszer…”, amellyel eloszlatni kívánta az önkormányzatokat érintő negatív és alaptalan híreszteléseket.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)