Az ember, a katona a legfontosabb a honvédelmi fejlesztési programban, hiszen a haderő korszerűsítése nem pusztán a fegyverek, járművek, eszközök modernizálásáról szól - hangoztatta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programról tartott előadásában Kaposváron.

A honvédelmi minisztert, a Honvédelmi Minisztérium munkatársait és az előadásra meghívottakat dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy Magyarország biztonságpolitikai helyzete az utóbbi években megváltozott. A Somogy Megyei Kormányhivatal vezetője hozzátette: a Zrínyi 2026 egy ütőképes és hatékony program. A  honvédelem, a biztonság mindannyiunk, minden magyar állampolgár közös feladta, közösen kell dolgoznunk érte – húzta alá. Magyarország biztonsága megköveteli egy erős és a kor kihívásainak mindenben megfelelni tudó Magyar Honvédség kiépítését – mondta. A kormánymegbízott bevezető gondolatait követően a honvédelmi miniszter egy a programról összeállított kisfilmmel nyitotta meg tájékoztatóját.

Benkő Tibor a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programról tartott előadásában hangsúlyozta: a kormány támogatásával, jelentős források bevonásával a térség egyik legkorszerűbb haderejét szeretnék létrehozni Magyarországon a következő években.

Magyarország 2024-ig a GDP 2 százalékát honvédelmi jellegű kiadásokra tudja fordítani, valamint, hogy a honvédelmi költségvetés 20 százalékát a Magyar Honvédség korszerűsítésére, fejlesztésére tudják fordítani, ezt már tavaly sikerült elérni – közölte. Az idei 513 milliárd forint összegű támogatás a 2020-as költségvetési javaslat szerint 616 milliárd forintra bővül majd. A költségvetési támogatáson felül sikerült a kormánynak plusz anyagi forrást biztosítania a honvédelmi képesség erősítésére – fűzte hozzá a miniszter.

Hozzátette, az elmúlt évtizedek legnagyobb ívű, ilyen jellegű munkájában az eszközök korszerűsítésénél is fontosabb, hogy mindenki magáénak érezze a honvédelmet, a leendő honvédelmi dolgozóknak, a hivatásos és az önkéntes tartalékos katonáknak pedig vonzó életpályát, kiszámíthatóságot biztosítsanak.

Benkő Tibor kitért arra is, hogy már gyermekkorban fontos a hazafiasságra nevelés, évről évre pedig egyre nagyobb az igény a nyári honvédelmi táborokra is. Sok fiatal áll önkéntes tartalékos katonának, jelenleg több mint 8500 önkéntes tartalékos van. Zárógondolataiban hangsúlyozta a miniszter, hogy a legjobbakra van szükség a honvédség kötelékében.

(MTI/Somogy Megyei Kormányhivatal)