A Magyar Falu Program keretében újult meg a Petőfi utca, az óvoda udvara és a parókia épülete.

A kormány kiemelt figyelmet fordít a megfelelő helyi ismeretekkel, kötődéssel rendelkező, kistelepüléseken működő, értékteremtő civil szervezetek támogatására, és ehhez kapcsolódóan a 2020. évi Magyar Falu Program új programeleme a civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása. Elérhetők az út- és járdafejlesztési, valamint az önkormányzati vagy egyházi közösségi terek kialakítását, korszerűsítését és az óvodaudvarok fejlesztését célzó források. Új elemként játszóterek fejlesztésére és építésére is nyerhetnek pénzt a kistelepülések.

A Hetesi Református Egyházközség lelkészlakának felújítása a jelenlegi közösségi célt szem előtt tartva lett átalakítva. Mindez annak érdekében, hogy a református gyülekezet a falu közösségével együtt méltó helyen találkozhasson, istentiszteleten, megemlékezésekkor, napközis táborokban, előadások és zenei alkalmak során – emelte ki köszöntőjében dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott.

A hetesi református gyülekezet 16. századi, azaz reformáció korabeli gyökerekkel rendelkezik. Belső-Somogy egyik legrégebbi gyülekezete. Első templomának mestergerendájába az 1596-os évszám volt faragva. Ez a közösség egy olyan hely, ahol biztonságot ad a liturgia, ahol elősegíti az idősebb generáció az őt követő vallási szocializációját, valamint keresi és kibontakozásában segíti az egyén kreativitását és segítőkészségét.

Idén a kormány 481 önkormányzati tulajdonban lévő út- és hídépítésről, illetve felújításról szóló pályázatot támogatott. Járdák felújításához és építéséhez 237 kistelepülés kapott segítséget, köztük Hetes is, a Petőfi utcában megvalósuló útfelújításra a program keretében több mint 26 millió forint összegben. A felújított utat Móring József Attila országgyűlési képviselő adta át.

A Magyar Falu Program „Óvodai udvar” alprogramhoz kapcsolódóan a kormány célja, hogy a vidéki kistelepüléseken élő gyermekek egészséges testi és lelki fejlődését segítse. Ennek keretében a hetesi óvoda udvar felújítása is megtörtént közel 5 millió forint értékben, melyet Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke adott át a falu aprajának.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)