A Neked munka, nekem álom! elnevezésű országos kampány részeként Somogy megyében 11 megváltozott munkaképességű személy egy napra munkavállaló lesz. Ők többek között asztalosként, kertészként, mechanikai műszerészként, szociális gondozóként, szakácsként vagy árufeltöltőként próbálhatják ki magukat. A Somogy Megyei Kormányhivatalban tartott sajtótájékoztatón elhangzott: szükségesek a mostanihoz hasonló érzékenyítő programok, hiszen ezeken az eseményeken megmutathatják a fogyatékossággal élők, hogy ők is képesek értékteremtő munkát végezni.

- Nincs könnyű dolguk a megváltozott munkaképességűeknek a munkaerőpiacon. A középkorúaknak és az idősebbeknek a legnehezebb elhelyezkedniük. Sokszor gond, hogy általában elavult szakmával rendelkeznek, vagy eredeti képzettségük szerint nem dolgozhatnak egészségkárosodásuk miatt. A Neked munka, nekem álom! kampány részeként azonban kipróbálhatják magukat álom munkájukban az érintettek. Valamint a programban részt vevő cégek is tanúbizonyságot tesznek arról, hogy nyitottak, s befogadóak, szívesen látják a megváltozott munkaképességűeket – mondta köszöntőjében Simonné Hornyák Valéria. A Somogy Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezetője hozzátette: a munkaerőpiac kedvező folyamatai egyre nagyobb lehetőséget biztosítanak már a megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő személyek foglalkoztatására. A kormányzati törekvéseknek köszönhetően pedig az elmúlt években számtalan átfogó intézkedés született. Korábban és jelenleg is komoly forrásokat rendeltek, így a már megvalósított TÁMOP 1.1.1-12 és TÁMOP 5.3.8 projektek révén jelentős számú megváltozott munkaképességű személy tudott elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon. Az új tervezési időszakban is van lehetőség az EFOP 1.1.1-15 keretében hasonló támogatás igénybe vételére annak érdekében, hogy minél többen találjanak munkát.

Popovics Réka, a Munkaerőpiacon Maradás Egyesület szakmai vezetője a kampány nyitó sajtótájékoztatón kiemelte: az elmúlt években számos program segítette az integrációt, s ennek köszönhetően befogadóbb lett a társadalom és a munkahelyek többsége is. A mostanihoz hasonló érzékenyítő programon pedig a munkáltatók és a megváltozott munkaképességűek igényeit is fel tudják mérni annak érdekében, hogy tovább segítsék az érintett fogyatékossággal élők munkavállalási esélyeit.

A csütörtöki Neked munka, nekem álom! kampány megszervezésébe a Somogy Megyei Kormányhivatal is bekapcsolódott, hiszen ezzel a programmal közelebb hozzák a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű személyeket és a munkáltatókat, valamint valóra váltják azokat az álmokat, amelyek nem, vagy csak nehezen lettek volna elérhetők a résztvevők számára.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)