Somogyi Polgárok, Kedves Barátaim!

Minden évben összejövünk ezen a napon, hogy emlékezzünk, koszorúzzunk, a múltnak tisztelettel adózzunk.  Az ország különböző pontjain, a megemlékezések helyszínein, emlékműsorok során felelevenítjük a történelmet, ünnepi beszédeket mondunk, a koszorúzók elhelyezik a megemlékezés zászlóit és virágait.

Nemzeti ünnep a mai nap, amelyet a nemzet a szívébe fogad, az emberek átszellemülnek az emlékezés pillanataiban, és gyermekeink is tudják, mit köszönhet kis hazánk, Magyarország azoknak a napoknak.

Október 23. ma már nem csak a forradalom emléknapja, hanem ténylegesen a magyar szabadság ünnepe is. Ma már egyre kevesebben élnek azok közül, akik átélték, megélték a forradalmi eseményeket, s hűen adnák vissza a történéseket. Ezért fontos, hogy minden évben felidézzük a fiataloknak azt a hősiességet, amellyel honfitársaink szembeszálltak az elnyomó hatalom ellen. Kötelességünk, hogy ne csak tanítsuk az 56-os eseményeket, hanem ápoljuk annak emlékét is.

Az 56-os forradalom és szabadságharc hírei bejárták a világsajtót. A magyarok szabadságért vívott harca figyelmet és tiszteletet vívott ki. Ez az, ami ma is példát mutathat számunkra, akkor, amikor Európa döntéshozói erőltetnék hazánkra elképzeléseiket, figyelmen kívül hagyva, hogy erről mi nekünk, a magyarok véleménye. Ahogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, úgy az 1956-os események is bizonyították, hogy a magyarok képesek az összefogásra, ha a nemzet érdeke forog kockán.

„A magyar vér oly nagy értéke Európának és a szabadságnak, hogy óvnunk kell minden cseppjét.” (Albert Camus, 1957)

1956-ban sokan az életüket áldozták a szabadságnak, nekünk, a jövőnek! Tisztelet Nekik, a Hősöknek, akik szabadságvágya mindennél erősebb volt!

(Somogy Megyei Kormányhivatal)