A Somogy Megyei Kormányhivatal második alkalommal – hagyományteremtő szándékkal – az őszi pályaválasztási rendezvénysorozat keretében rajzpályázatot hirdetett.

Míg tavaly – Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából – a költő korának hagyományos, régi szakmáinak bemutatását kérték a gyerekektől, addig az idei esztendő pályázata az elkövetkezendő évtizedek szakmáinak bemutatása felé terelte az alkotó kedvű diákok fantáziáját.

„A jövő menő szakmái” címet viselő idei kiírás felkeltette a diákok érdeklődését, és a mai, elektronikus, digitális világban élő fiatalok sikeresen ötvözték elképzeléseiket a meglévő szakmák ismeretével.

A nyolcadik osztályos, pályaválasztás előtt álló tanulóknak meghirdetett pályázatra 19 általános, illetve általános iskolai tagintézményből 54 pályamunka érkezett.

A hagyományosnak tekinthető foglalkozások (pincér, villanyszerelő, rendőr, orvos) újragondolása mellett megjelentek a kozmikus jövőképpel vegyített elgondolások is, így aztán az űrfotózás, a légitaxis, illetve a számítógépes felhőpásztor is megelevenedett a rajzlapokon.

A rajzpályázat eredményhirdetésére 2018. november 23-án, a Somogy Megyei Kormányhivatal címertermében került sor, ahol dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott köszöntötte a diákokat, valamint Szabó Zoltán János, a Kaposvári Járási Hivatal Hatósági Főosztály Hatósági és Igazságügyi Osztályáról elmondta, hogy mi alapján bírálata és zsűrizése a rajzokat.

Dr. Neszményi Zsolt kormánymegbízott, Harasztiáné dr. Süveges Zsuzsanna igazgató és Szabó Zoltán János adták át az ajándékokat és az elismerő okleveleket a fiataloknak.

I. helyezett:

Bányai Viktória - Lakócsa

„Számítógépes felhőpásztor” című alkotása

II. helyezett:

Pápai Zita - Balatonvilágos

„Űrutazó” című alkotása

III. helyezett:

Pál Bence - Gamás

„Gépész technikus” című alkotása

Különdíjas alkotások:

1. Hornyák Dominik - Lakócsa

„Kutató búvár” című alkotása

2. Zsohár Liána -Veresegyház

„A jövő idegenvezetője” című alkotása

Akik nem értek el helyezést rajzaikkal, ők is oklevélben és ajándékban részesültek.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)