„Vegyék fontolóra a mai nap üzenetét…” hangsúlyozta a kormánymegbízott.

A Somogy Megyei Kormányhivatal, dr. Mátrai Márta, a Magyar Országgyűlés háznagya fővédnökségével az emlőrák elleni küzdelem jegyében immár hatodik alkalommal szervezte meg az „Összefogás az egészségért, küzdelem a mellrák ellen” országos megmozduláshoz csatlakozva „Kaposvári séta a mellrák ellen” programot.

A sétát megnyitotta dr. Fadgyas Erzsébet, a Somogy Megyei Kormányhivatal megyei tisztifőorvosa, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Magyarországon a rákbetegség súlyos népegészségügyi probléma: évente mintegy 35.000 ember hal meg rosszindulatú daganatos betegség miatt.

Ez a szám európai, sőt közép-kelet európai összehasonlításban is kiemelkedően magas és jelentősen hozzájárul a magyar népesség fogyásához.

A nők körében az emlőrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés, Magyarországon minden 11. nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat. Évente több mint 2300 nő hal bele az emlőrákba, miközben az időben felfedezett esetek 80 százaléka gyógyítható.

Említést tett a prosztatarák szűrésének fontosságáról, hiszen a férfiak körében is fontos a szűrővizsgálatok rendszeressége.

„Családanyaként és családapaként felelősek vagyunk gyermekeinkért”, ezért magunk miatt és miattuk is szükséges és kiemelten fontos a megelőzés.

Dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott a nők szerepének fontosságát és a családok megerősítését hangsúlyozta. A szűrővizsgálatok anyagi háttere stabil, rendezett, a források rendelkezésre állnak, évről évre egyre nagyobb összegben. A kormány tavaly 10 milliárd forinttal biztosított többet erre a célra, mint két évvel korábban. A tisztifőorvos által említett számok elgondolkodtatóak, ezért felhívta a figyelmet arra, hogy „…vegyék fontolóra a mai nap üzenetét”.

Borhi Zsombor, a város alpolgármestere az egészséges életmódra hívta fel a figyelmet, rengeteg sportolási lehetőség van Kaposváron, ezen lehetőségekre buzdított mindenkit, hiszen „…óriási jelentősége van annak, hogy hogyan élünk…”

A program a 10 órai nyitórendezvényt követően a hagyományos sétával folytatódott, célállomása a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Mammográfiai Centruma volt, amely annak megtekintésével zárult.

(Somogy Megyei Kormányhivatal)