A Szociális Munka Napját, vagyis a személyes gondoskodást nyújtó szociális munkát végzőket ünnepelték a Pest Megyei Kormányhivatal Kossuth termében november 14-én. Az ünnepségen részt vett Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Pitzné Heinczinger Mónika, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Pest Megyei Kirendeltségének igazgatója.

 

Pitzné Heinczinger Mónika igazgató köszöntő beszédében kiemelte, hogy ma, amikor egyre kevesebb idő jut az egymásra való odafigyelésre, igazán meg kell becsülni azokat, akik alázattal nyújtanak segítő kezet embertársaiknak és igazi segítőként kísérik el őket egész életükben. Hozzátette, hogy a szociális ellátás akkor a leghatékonyabb, ha összetartó közösség az alapja.


Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja megnyitójában a testről és lélekről is gondoskodóknak nevezte a szociális munkásokat. Felidézte Kalkuttai Szent Teréz anya alakját és a vele kapcsolatos egyik történetből vett hasonlattal úgy fogalmazott, hogy a szociális munkát végzőknek is kell hogy legyen napjuk, idejük a feltöltődésre azért, hogy legyen fizikai, lelki és szellemi erejük a rájuk bízottakat ellátni.


Fülöp Attila államtitkár beszédében rámutatott, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a nehézség és a probléma még több inspirációt tud kihozni az emberből. Bátorság, nyitottság és nagylelkűség kell ehhez a munkához, hogy valaki segítő szándékkal oda merjen lépni egy idegenhez és aztán minden nap ugyanolyan erővel és szeretettel tudja folytatni a gondoskodást. Felidézte a Pannóniában született Szent Márton püspök alakját, aki megosztotta katonai köpenyét a koldussal. Ezerhétszáz évvel az ő tette után a szociális munkások is ezt a példát követik, fogalmazott az államtitkár.


Az ünnepséget Bordács Arnold és Váradi Gusztáv énekesek, Sófalvi Éva versmondó, valamint a Pilisi Gyermekotthon, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola tanulóinak musical előadása színesítette. A gyermekek színvonalas produkciója után a díjazottak és az érdeklődők Csepregi Éva énekesnő előadását is meghallgathatták.


Az ajándékokat a főigazgatói dicséretben részesülőknek Fülöp Attila államtitkár, Tarnai Richárd kormánymegbízott és Pitzné Heinczinger Mónika igazgató adta át.

(Pest Megyei Kormányhivatal)