A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya a napokban helyszíni szemlét tartott egy pomázi húsfeldolgozó üzemben, ahol elsősorban gyros alapanyagot állítanak elő. Az ellenőrzések alkalmával az üzemben tapasztalt szabálytalanságokról Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott adott tájékoztatást.

„A munkatársaink odaérkezésekor a Pest megyei üzemben éppen egy három napja lejárt fogyaszthatósági idejű terméket dolgoztak fel” – kezdte tájékoztatását a kormánymegbízott, majd hozzátette, a helyszínen összesen 1865 kg lejárt fogyaszthatósági idejű, és/vagy nyomon követhetetlen csirkecombot, combfilét, továbbá 154 kg marhafaggyút találtak a szakértők, akik azonnal elrendelték az áru forgalomból való kivonását és megsemmisítését.

Tarnai Richárd elmondta, a pomázi húsüzemben ezen felül 1548 kg fagyasztott termék eredetét nem tudták számlával igazolni, illetve a hús származását igazoló azonosítók megegyeztek, ezzel szemben két különböző cégtől származtak. Ezért rendelték el a húsáru forgalomból való kivonását és egyben hatósági zár alá is helyezték.

„A feldolgozót köteleztük a partnerei értesítésére, és az elmúlt 3 napban kiszállított termékek kereskedelmi forgalomból való visszahívására.” – folytatta a kormánymegbízott. A helyszíni szemlével párhuzamosan a hatóság kollégái a nagyobb mennyiségeket átvevő egységeket még aznap délután felkeresték, és megtiltották a húsok további forgalmazását. „Élelmiszerbiztonsági ellenőreink három helyszínen több száz kiló filézett és csontos húst vontak ki a forgalomból, mert azok a vizsgált húsüzemből származtak, és nem rendelkeztek nyomon követési dokumentációval.”- mondta el Tarnai Richárd, majd hozzátette: „A húsüzemet a partnereihez kiszállított tételek visszahívására köteleztük. Később kiderült, az üzem a partnereit nem megfelelően értesítette, ezért a következő napon további vendéglátóipari egységeket ellenőriztek a kollégáink, ahová továbbra is érkeztek az üzemből termékek. Ezen ellenőrzések alkalmával közel két tonna alapanyagot és készterméket vontak ki a vendéglátóipari egységekből.”

Két nappal később utóellenőrzést tartottak Pomázon, mely ellenőrzés során az üzemből további 2 tonna alapanyag és félkész termék megsemmisítését rendelték el, az üzem működését pedig felfüggesztették.

A pomázi húsüzem vezetője és munkatársai az üzem működésének felfüggesztése óta együttműködnek a hatósággal, és megkezdték a működési hibák kijavítását, valamint az üzem felújítását, hogy a húsfeldolgozás törvényi szabályozásának megfelelően tudjon újraindulni.

(Pest Megyei Kormányhivatal)