Folytatódott a kortárs képzőművészeti kiállítás sorozat a Pest Megyei Kormányhivatal szervezésében, május 24-től a Ráckevei és Szigetszentmiklósi Járás művészeinek tárlata látható a pesti Vármegyeházán.

35 kiállító közel 250 képzőművészeti alkotása csodálható meg május 24-től a Pest Megyei Kormányhivatal vármegyeházi épületében. Az 1841-ben átadott klasszicista stílusú épület ódon falai között a kiállítást Tarnai Richárd nyitotta meg.

Beszédében emlékeztetett arra, hogy a kormány mandátumának lejártával a jogszabály szerint a kormánymegbízott mandátuma is véget ér, majd az új kormány felállta után nevezik ki az új kormánymegbízottat. A kiállítás megnyitó a két időpont közé esik, ezért már és még nincs kormánymegbízottja a hivatalnak, így ő most, mint legutóbbi kormánymegbízott köszönti a megjelenteket, hiszen a jövőt nem ismerjük – tette hozzá.

Kiemelte, az alkotóművészet magában hordozza a változtatás lehetőségét, de lezárásra, befejezésre törekszik. Az elkészült műalkotással szemben az életünkben azonban mindig van lehetőségünk javítani, mindig van alkalmunk a nagy művet jobbá tenni. A műalkotások a legtöbb esetben pontosan erre a lehetőségre is figyelmeztetnek. Arra, hogy mindig van esély új színt, új hangulatokat, új élményeket bevonni életünkbe – fogalmazott Tarnai Richárd.

„A művészet olyan szükséglete az embernek, mint az evés, ivás” – idézte beszédében Dosztojevszkijt dr. Bekk Mária. A Szigetszentmiklósi Járási Hivatal vezetője kiemelte, a művészet az ember alaptevékenysége, olyan, ami feltölti a szemlélőjét, gazdagítja az életét.

Elég, ha csak az őskori emberre gondolunk, aki létrehozta a maga módján a használati edényeit, de már azokat is díszítésekkel látta el, pedig a motívumok a gyakorlati használaton nem változtattak semmit. Pusztán szebb lett tőle az edény. Ez az a szépségélmény, ami örök emberi igénnyé teszi a művészetet – mondta dr. Bekk Mária. A járási hivatal vezetője hangsúlyozta, a kormányhivatal kiállítás sorozatát kiváló kezdeményezésnek tartja, amely művészek és művészetszerető emberek közösségét kapcsolja össze.

„A műalkotás egy szép rezgésnek a megörökítése. Egy lelki mámor feledhetetlenné tevése.” – idézte köszöntőjében Huszár Péter Bence, a Ráckevei Járási Hivatal vezetője a kortársai által egri remetének hívott írófejedelmet. Gárdonyi Géza gondolatai után a ráckevei hivatal vezetője köszönetet mondott a művészeknek, majd a művészetszerető látogatókhoz szólva hangsúlyozta „mindannyian merítsünk erőt a műalkotásokból”.

Saját építésű verklijének dallamaival varázsolt sok évtizeddel ezelőtti hangulatot az ünnepségen Varga László taksonyi orgonaépítő mester, majd a Szigetszentmiklósi Járási Hivatal zenész munkatársai – Turi András brácsán, Nagy András csellón és Keresztény Csaba hegedűn játszott – dunántúli táncdallamokat és székelyföldi forgatóst adtak elő.

Az ünnepség végén a Dunaharaszti Művészbarátok Körének vezetője, Demjén Gertrúd a művészek nevében mondott köszönetet az esemény megszervezéséért.

(Pest Megyei Kormányhivatal)