„A biztonságos családi háttér, mint megtartó erő, avagy a család szerepe a bűnelkövetők társadalomba való sikeres beilleszkedésében” címmel tartottak szakmai konferenciát október 18-án, a Pest Megyei Kormányhivatal Dísztermében. A Pártfogói felügyelet által szervezett konferencián köszöntőt mondott Tarnai Richárd Pest megye kormánymegbízottja, Villám Péter a Pártfogói felügyeleti osztály vezetője és előadást tartott Bíró László Tábori és börtönpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke, "A keresztény család megtartó ereje" témában.

A konferencia résztvevőit köszöntve Tarnai Richárd a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a konferencia témájaként megjelölt mondattal kapcsolatban kiemelte, hogy a család fogalma számunkra természetes és az a szomorú, hogy ma már ezt is magyarázni kell. A kormánymegbízott úgy fogalmazott, hogy a család csak akkor tölti be a szerepét a biztonságot, ha megtartó erőt nyújt a tagjainak. A Pártfogói felügyeletről szólva hozzátette, hogy a rájuk bízottak közül azok számára is el kell vinni ezt a családi biztonságot, akik nem részesülhettek ebben a saját családjukban.


Villám Péter a Pártfogói Felügyeleti Osztály vezetője visszatekintve elmondta, hogy a család a történelemben mindig az a tágabb és szűkebb közösség volt, amely védőernyő és kultikus események színtere volt, és ahonnan az erkölcsi normák forrásoztak a családtagok és a társadalom többi tagja számára. Puskás Péter az Aszódi Javítóintézet igazgatója a fiatalkorú elkövetőknek a saját családjukhoz való viszonyáról szólt. Majd a fogvatartottak a büntetés alatti családi kapcsolatairól szólt Deák Ferenc a Balassagyarmati Fegyház és Börtön börtönlelkésze - „Nem az én bűnöm, mégis az én büntetésem” – címmel.


Bíró László püspök úr a keresztény család megtartó erejét, Ferenc pápának a közelmúltban kiadott, a családokról szóló Amoris Laetitia- a Szeretet Boldogsága- című apostoli buzdítása alapján közelítette meg. Nagy hatású előadásában a börtönpüspökként is szolgáló főpásztor beszélt a társadalom sebzettségeiről, az eldobható kultúrában élők eldobott kapcsolatairól, valamint a valóságtól elszakadt gondolkodású ideológiákról is. Hangsúlyozta, hogy a fiatalokat a nevelésben szembesítenünk kell saját értékrendünkkel és döntésképességhez kell segítenünk őket. Az embereket az úton, ahol haladnak kell szeretni és irányt kell számukra mutatni, hogy ne tévedjenek el. A pártfogoltakkal kapcsolatban elmondta, hogy az eseményt igazsággal, az embert irgalommal kell megítélni, és közösen újra és újra el kell indulni a bizalom útján!


A konferencia további részében a fogvatartottak családi kapcsolatairól és családi viszonyairól hallgathattak előadásokat az érdeklődők.

(Pest Megyei Kormányhivatal)