December 15-én délután mutatták be az Egy kis mustra – Műemléki helyreállítások Pest megyében című kiadvány legújabb számát. A kiadványt Tarnai Richárd kormánymegbízott méltatta és Nagy Gábor, a Pest Megyei Kormányhivatal Örökségvédelmi Hivatalának főosztályvezetője mutatta be.

Immár ötödik alkalommal jelenik meg az Egy kis mustra című kiadvány, az adott esztendőben megvalósult műemléki helyreállításokat bemutató gyűjtemény. Először 2011-ben, a kormányhivatalok megalakulásának évében, majd 2012-ben Pest és Nógrád megye, ezt követően 2013-ban a két megye örökségvédelmi szinten történő szétválása után Pest megye területéről készült válogatás a jelentősebb felújításokról. 2014-ben, már a járási szinten szervezett közigazgatási rendszerhez kapcsolódva, és most 2015-ben ugyancsak Pest megye legszebb helyreállításait mutatja be a füzet.

Tarnai Richárd kormánymegbízott az adventi hangulathoz igazodva a gyermekváráshoz (saját öt gyermekéhez) és az örömhöz hasonlította a kiadvány létrejöttét, és azt, hogy minden évben újra és újra várjuk és örömmel vesszük kézbe. Köszönetet mondott az örökségvédelmi hivatal munkatársainak az értékes munkáért.

Nagy Gábor főosztályvezető, a kiadvány főszerkesztője az örökségvédelmi hivatásról, a Pest megyei adottságokról és lehetőségekről elmélkedett.

A kivetítőn bemutatott képeken, a váci vasútállomás felvételi épületétől az abonyi Márton-kúrián át a pomázi református templomig vagy a visegrádi városházáig mind-mind egy külön történet kelt újra életre.

Az épített örökségünk iránti érdeklődést jellemzi, hogy az igényes képes kiadvány bemutatójára mintegy százan voltak kiváncsiak, többek között műemlékesek, építészek, polgármesterek is. A rendezvényt jó hangulatú agapé zárta, melyen a Pest megyei Szigetcsépen található Gál Pincészet borait is meg lehetett kóstolni.

Az ötödik, jubileumi Mustra is azt erősíti, hogy ebben a változó világban, a pesti Vármegyeháza a Pest megyei műemlékvédelem központja, szilárd bázisa épített örökségünk védelmének, megújításának.

(Pest Megyei Kormányhivatal)