Közvetlenül is le lehet hajtani az M7-M0 autópálya törökbálinti csomópontjától Törökbálint irányába. Az augusztus 19-i átadási ünnepségen részt vett Aradszki András, a térség országgyűlési képviselője, az NFM energiaügyért felelős államtitkára, Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja, Elek Sándor, Törökbálint polgármestere és Mayer András, a NIF Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A beruházás eredményeképpen javul Érd és Törökbálint megközelíthetősége, csökken a városi tranzitforgalom. Tarnai Richárd kiemelte: „A fejlesztés ugyan kisebb beruházásnak számít, de országos jelentőséggel bír, hiszen nemcsak a két település lakóinak biztosít gyorsabb közlekedést, hanem az autópályán közlekedők számára is. A kormánymegbízott hozzátette, a Kormányhivatal célja, hogy az engedélyezési eljárások, a kapcsolódó engedélyek kiadását minél rövidebb idő alatt rendelkezésre tudják bocsátani.”

Aradszki András, a térség országgyűlési képviselője, az NFM energiaügyért felelős államtitkára elmondta: „A két új, összesen 900 méter hosszú összekötő ágnak köszönhetően könnyebb, gyorsabb és biztonságosabb lesz a közlekedés a törökbálintiak, az érdiek és a környékbeliek számára. A fejlesztés az agglomerációban nemcsak gazdasági, közlekedési, hanem környezet-zajvédelmi, településvédelmi célokat is szolgál. A csomópont korszerűsítésével Törökbálint és Érd települései élhetőbbé váltak, valamint könnyebben és gyorsabban elérhetők a közlekedők számára.”

Elek Sándor, Törökbálint polgármestere hangsúlyozta: „Érd és Törökbálint számára egyaránt kiemelkedően fontos volt a csomópont fejlesztése. Könnyebb és gyorsabb lesz így a közlekedés, mind az átmenő forgalom és mind a városlakók számára. A csapadékvízelvezető rendszer korszerűsítésével pedig reméljük, hogy a későbbi esőzések nem fognak problémát okozni a térségben.”

Mayer András, a NIF Zrt. vezérigazgató-helyettese a műszaki paramétereket ismertette: „A két körforgalmú csomópont kialakításával, a felüljárók teljeskörű felújításával, 280 nm zajvédőfal és vadvédő kerítés építésével magasabb színvonalú és biztonságosabb közlekedési körülményeket teremtettünk. A kivitelezést a Colas Hungária Zrt. végezte nettó 1,37 milliárd forint értékben.”

Törökbálintnál 900 m hosszan két új összekötő ág épült az M7-M0 autópályák csomópontjában, két körforgalmú csomóponttal csatlakozva a 8103 j. úthoz. A beruházás kiemelt célja volt, hogy könnyítse Törökbálint forgalmának belső lebonyolítását és csökkentse az átmenő forgalom által okozott környezeti illetve forgalmi torlódásokat. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, hazai és uniós forrás felhasználásával valósult meg.

(MTI/Pest Megyei Kormányhivatal)