Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegtek március 14-én a Pest Megyei Kormányhivatalban. Az ünnepségen Tarnai Richárd kormánymegbízott mondott beszédet, majd koszorúzta meg Kossuth Lajosnak, az egykori Pest-Pilis-Solt vármegye országgyűlési követének, majd Magyarország kormányzójának emléktábláját.

„Föl, föl, fiúk, csak semmi félelem. Bár zord a harc, megéri a világ, Ha az ember az marad, ami volt: Nemes, küzdő, szabadlelkű diák”. Ady Endre régi iskolájához írott verséből vett idézet köré építette ünnepi beszédét Tarnai Richárd kormánymegbízott, aki kifejtette, hogy bár fiatalon nagyon nehéz dolog az életre szóló döntés felelősségét vállalni, ennek ellenére a Márciusi Ifjak egykor huszonhárom-huszonhat évesen olyan döntést hoztak, amely nemcsak az ő személyes életükre, de az egész nemzet sorsára hatással volt. Mertek az elveikért lázadni.

A lázadás ma is ott van a fiatalokban- folytatta a gondolatmenetet a kormánymegbízott - de fontos kimondanunk, hogy a jóért való lázadás ma sokszor az értékek hűséges megőrzését jelenti”.

A megemlékezés keretében közösen elénekelték a Himnuszt és a Szózatot, a kormányhivatal kórusa Kossuth nótákkal emelte az ünnepség fényét, majd Tarnai Richárd megkoszorúzta a történelmi jelentőségű épület falán lévő emléktáblát.

 

(Pest Megyei Kormányhivatal)