A ráckevei Ady Endre Gimnázium tanulói pályaorientációs tanulmányi kiránduláson vettek részt június 14-én, melynek keretében ellátogattak a Parlamentbe, majd pedig a Pest Megyei Kormányhivatal épületébe is. Az utolsó tanítási héten az iskola 31 humán érdeklődésű diákját látta vendégül Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

A diákokat Tarnai Richárd köszöntötte közvetlen szavakkal, majd bemutatta nekik a kormányhivatal működését és kiemelte, hogy a kormány profi, gyors, hatékony és egyszerű ügyintézést szeretne az ügyfelek számára biztosítani, ezért a kormányablakok ügyfélközpontú rendszerének éppen az a lényege, hogy minden állami ügyet el tudjunk intézni egy helyen, egy időben, akár a lakóhelyünktől távolabb, más járásban is. Az a cél, - mondta a kormánymegbízott-, hogy ne az ügyfél, hanem az ügyirat utazzon. Emellett fontos, hogy az emberek akár otthonról, az ügyfélkapun keresztül is el tudják intézni az ügyeiket.

Ezután Tarnai Richárd megemlítette, hogy „az utóbbi időben az állami rezsicsökkentő intézkedésekkel számos hatósági eljárás díja szűnt meg, amelynek egyikével az első jogosítvány kiállításának ingyenességével a fiatalok - talán éppen mostanában - akár testközelből is találkozhatnak”.

Végül a vendéglátó kormánymegbízott felajánlotta a fiataloknak, hogy ha a pályaválasztáskor a közigazgatáshoz kapcsolódó hivatást választanak, akkor a gyakorlati ismeretek megszerzésében a Pest Megyei Kormányhivatal segítséget fog nyújtani a számukra.

Az esemény további részében a kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi, foglalkoztatási és jogi, humánpolitikai és koordinációs főosztályvezetője, valamint az Érdi Járási Hivatal vezetője mutatta be saját életén és pályafutásán keresztül a hivatali munka szépségeit és nehézségeit a diákoknak.

A pályaorientációs kirándulás végén az Ady Endre Gimnázium tanulói a Vármegyeháza történelmi nevezetességeivel ismerkedtek meg.

(Pest Megyei Kormányhivatal)