A Pest Megyei Kormányhivatal az „E-ügyintézésre való felkészülés és egyszerűsített hatósági ellenőrzésre való felkészülés” címmel szervezett konferenciát december 6-án, a Vármegyeháza Dísztermében. A konferencián részt vett Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Krizsán János, a Belügyminisztérium Informatikai Helyettes Államtitkárságának e-közigazgatási referense, Pándi Boglárka, a NISZ Zrt. osztályvezetője, Pilz Tamás, a Miniszterelnökség Területi Közigazgatás Fejlesztéséért Felelős Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője, Túri Ibolya, a Pest Megyei Kormányhivatal igazgatója, valamint a Pest Megyei Kormányhivatal illetékes főosztályvezetői és osztályvezetői.

Köszöntőjében Tarnai Richárd kormánymegbízott úgy fogalmazott: „tapasztalható, hogy az elmúlt években egyre magasabb fokozatba kapcsol a közigazgatás átalakítása és fejlesztése, de ez a változás már a turbó fokozatot jelenti. Az e-közigazgatás az ügyfélnek kényelmesebb és egyszerűbb, az államnak olcsóbb és hatékonyabb, a vállalkozásoknak átláthatóbb és takarékosabb.”

A közigazgatási ügyek jelentős része személyi okmányaink cseréje, igazolványaink megújítása ma már elektronizált, így interneten keresztül gyorsabban és kényelmesebben elérhető. Magyarországon közel 3 millió állampolgár rendelkezik Ügyfélkapu-fiókkal, közülük sokan és rendszeresen a mára megszokott felületen, a magyarorszag.hu portálon keresztül kezdeményezik az okmánycseréket, igényelnek új igazolványt, vagy éppen ellenőrzik a nyilvántartásokban szereplő adataikat. A jövő év elején a jogszabályi változások életbelépésével egy időben a magyarorszag.hu honlap is megújul. Ehhez kapcsolódóan szükség van az állami közigazgatásban dolgozók képzésére, hogy meg tudjanak felelni az ügyfelek várhatóan növekvő számú, ilyen jellegű igényeinek.

A konferencia résztvevői tájékoztatást kaptak az e-közigazgatás területén januártól életbe lépő jogi változásokról, majd pedig előadásokat hallgattak meg az egyszerűsített hatósági ellenőrzésről a fogyasztóvédelem, a munkavédelem és a népegészségügy területén.

(Pest Megyei Kormányhivatal)